Jablonex do konce března omezuje výrobu

Jablonec nad Nisou - Sklářská a bižuterní společnost Jablonex Group zavádí čtyřdenní pracovní týden, důvodem je úbytek zakázek. Zkrácení pracovní doby by podle vedení mělo zatím platit jen do konce března, odboráři jsou však přesvědčeni, že nastalá situace bude pokračovat nejméně do dubna. Zaměstnanci, pro které není práce, budou v pátky doma se 60 procenty mzdy. Opatření se dotkne 45 procent pracovníků. V současnosti probíhají jednání o prodeji společnosti.

Jablonex Group patří k největším výrobcům bižuterie na světě. Loni v srpnu se ale akcionáři rozhodli nabídnout firmu k prodeji, protože se rozcházeli v názoru, jak ji vést v boji se silnou korunou a asijskou konkurencí. O akcie sklářské skupiny s dvoumiliardovým obratem se ucházelo 20 zájemců. Vyhrála skupina slovenských investorů, kteří chtějí výrobu dále rozvíjet. Skupina nabídla nejvíce, jednání ale protahují potíže při získávání úvěru. „Jasno by mělo být do konce března,“ dodal mluvčí společnosti Jablonex Lukáš Jankovský.

Bez ohledu na neukončená jednání o prodeji pokračuje ve firmě restrukturalizace výroby. V únoru Jablonex oznámil hromadné propuštění dalších 70 zaměstnanců. V podniku, který ještě v roce 2005 zaměstnával 3 900 pracovníků, by jich mělo zůstat 1 700. Dalšímu snižování stavu se chce sklářská společnost zatím vyhnout.

Pracovní týden zkracují i jiní

Podobné opatření není v současné hospodářské krizi v Libereckém kraji žádnou výjimkou, většinou k němu přistoupili dodavatelé součástí pro automobilový průmysl. Příkladem je japonská firma Denso, která však narozdíl od Jablonexu vyplácí svým zaměstnancům za páteční volno 80 procent mzdy. V minulých dnech oznámil zkrácení pracovního týdne i výrobce elektrického ručního nářadí Protool (dříve Narex) v České Lípě. Od dubna až do konce roku bude vyrábět jen čtyři dny v týdnu a mzdy pracovníků sníží o pětinu. Opatření však zachrání práci pro 80 lidí. V další českolipské společnosti, Dokter Optiks, je situace ještě horší. Výrobu zde utlumí úplně a to až do dubna. Svým lidem pak bude vyplácet 60 procent platu.

Podle Milana Šubrta, krajského předsedy Asociace samostatných odborů, hlásí úřadům práce nucené odstávky jen menší podniky, které nemají odborové organizace. Jen za únor jich bylo 12 a volno nařídili téměř tisícovce pracovníků. Za první dva březnové týdny se tedy počet těchto firem a lidí zdvojnásobil.


Situace na pracovním trhu není na Jablonecku vůbec dobrá, volných míst výrazně ubylo a šance najít nové uplatnění je mizivá. Na konci února bylo na Jablonecku bez práce 3 800 lidí, což bylo o 400 více než v lednu. Míra nezaměstnanosti vzrostla z lednových 7,6 procenta na 8,5 procenta. Množství lidí bez práce v regionu je druhé největší v Libereckém kraji. Horší situace je jen na Českolipsku.