Koruna zakončila svůj úspěšný týden na 26,6 Kč/EUR

Praha - Česká koruna dnes ráno pokračovala v posilujícím trendu a vystoupala až k nejsilnějším hodnotám letošního roku, poté se však vývoj jejího kurzu obrátil. V závěru dne zkorigovala své zisky a obchodovala se kolem 26,63 Kč/EUR a 20,65 Kč/USD. Na hodnoty z konce minulého roku korunu vystřelilo podle některých analytiků čtvrteční snížení sazeb švýcarskou centrální bankou o 0,25 procentního bodu, které se přelilo do dobré investorské nálady ve střední Evropě a poptávky po rizikovějších aktivech.

„Posílení koruny bylo způsobeno švýcarskou centrální bankou, která nejenom snížila své úrokové sazby, ale zároveň intervenovala proti švýcarskému franku,“ říká analytik Next Finance Vladimír Pikora. Středoevropské měny na tuto akci zareagovaly posílením, protože mnoho domácností v regionu má ve švýcarských francích půjčky, nyní opadl strach z jejich nesplacení.

Na vlně „středoevropského optimismu“ se svezla i česká koruna. V posledních týdnech ji přitom nálada v regionu naopak srážela níže, podle českých centrálních bankéřů nespravedlivě. „Koruna je velmi často obchodována v jednom balíku společně se zlotým a forintem,“ vysvětluje Pikora.

Petr Hlaváč z X-Trade Brokers si však nemyslí, že by za posílením české koruny byly švýcarské intervence. „Zatímco česká koruna začala včera prudce apreciovat někdy kolem 12. hodiny, intervence švýcarské centrální banky byly spuštěny až kolem 2. hodiny odpoledne,“ říká. Důvodem posílení koruny podle Hlaváče bylo spíše to, že si investoři začali uvědomovat, že česká ekonomika je v relativně dobré situaci.

Výkyvy neprospívají exportu 

Česká měna se poslední dobou zmítá v kurzových turbulencích, v polovině února klesla až k 29,7 Kč/EUR, nyní se vrací k hodnotám ze začátku roku. Nestálost kurzu poškozuje zejména exportéry, kterým komplikuje uzavírání dlouhodobých smluv.

Ke stabilizaci však podle analytiků nedojde ani v dalších dnech. „Z české ekonomiky, a nejen odsud, přišly další špatné zprávy ukazující na horší průběh hospodářské recese. To činí korunu nadále zranitelnou,“ upozorňuje analytik společnosti Patria Finance Tomáš Vlk.

Prognóza Vladimíra Pikory, analytika Next Finance:

„Koruna během týdne nejprve oslabí, aby se v druhé polovině týdne vrátila k silnějším hodnotám. Zatímco v pozadí oslabení budou stát technické faktory, které jasně ukazují, že to koruna s rychlostí zpevnění přehnala, v pozadí následného posílení bude stát regionální trend. Koncem roku již čekáme hodnoty výrazně pod 25,00 Kč/EUR.“

Otázkou je, zda by české ekonomice v současné situaci pomohlo, kdyby přijala euro, jako to už udělalo sousední Slovensko. Právě slovenský příklad však ukazuje, že samotná fixace kurzu ekonomice pomoci nemusí. Kurz 30,1260 SK/EUR se totiž ukazuje jako příliš silný, když zahraniční obchod Slovenska v lednu vykázal schodek 279,5 milionu eur (asi 7,55 miliardy Kč), zatímco Česká republika díky oslabení národní měny skončila leden s přebytkem obchodu ve výši 3,5 mld. Kč.