OPEC limity těžby nesnížil, bude je však lépe dodržovat

Vídeň - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se na dnešní schůzce dohodla, že sice nesníží limity těžby, ale bude je striktněji dodržovat stanovených těžebních limitů. Kartel by tak měl denně těžit téměř 25 milionů barelů ropy a odstranit nadlimitní produkci v objemu zhruba 800 tisíc barelů denně. OPEC není spokojen s poklesem cen ropy a zvažoval i další snížení těžby, což z pozice pozorovatele prosazovala ruská delegace. Některé země kartelu si však jsou vědomy, že pokud se výrazněji zvýší cena ropy, může se zkomplikovat oživení globální ekonomiky, která je v krizi.

Schůzka v sídle kartelu ve Vídni trvala skoro šest hodin a hovořilo se na ní hlavně o přísnějším dodržování již stanovených těžebních kvót. Část kartelu sice navrhovala další snížení těžby, aby se ceny ropy na trhu dále nesnižovaly, návrh ale nakonec neprošel.

Ministr ropného průmyslu Saúdské Arábie, která má v kartelu zdaleka největší vliv, Alí Nuajmí řekl, že pokud by kartel rozhodl opět snížit těžbu, světová ekonomika by se asi pomaleji zotavovala z problémů, protože ceny ropy by zřejmě opět zamířily vzhůru.

Cena ropy klesla za půl roku o 100 dolarů

OPEC začal těžbu ropy snižovat loni v září a celkem ji snížil už zhruba o 4,2 milionu barelů denně. Většina členů se ale schválenými limity neřídí a všichni běžně těží víc, než by měli. OPEC by měl v současné době denně těžit méně než 25 milionů barelů ropy. Skutečná těžba je ale zhruba o 800 tisíc barelů vyšší.

Cena ropy se loni v létě vyšplhala nad 147 dolarů za barel, ještě do konce roku ale klesla ke 40 dolarům. Od té doby se pohybuje v pásmu 38 až 48 dolarů. To je i hlavní důvod, proč kartel těžbu snižuje. Schůzku kartelu v jeho sídle ve Vídni se zúčastnil i náměstek ruského
předsedy vlády Igor Sečin. Rusko má ale jen status pozorovatele, protože není členem OPEC.

Poptávka po ropě v celém světě by se letos podle kartelu měla snížit asi o milion barelů na 84,6 milionu barelů denně, a to právě v důsledku hospodářských problémů. Z toho důvodu lze čekat, že se ve vyspělých zemích udrží vysoké zásoby ropy, které v současné době vydrží na 59 dnů. Těžba ropy v zemích mimo OPEC by se letos měla podle odhadů zvýšit o 0,4 milionu na 50,7 milionu barelů.