Dotace pro skláře budou ještě tento týden

Praha - Vláda dnes posvětila návrh ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase (ODS) a ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL), který počítá s tím, že by stát měl mezi pracovníky zkrachovalých skláren a porcelánek rozdělit mimořádnou dotaci v úhrnné výši 30 milionů korun. Peníze mezi potřebné rozdělí odborový svaz pracovníků sklářství a porcelánového průmyslu.

„Ta částka bude distribuována ještě tento týden odborovému svazu, jehož prostřednictvím bude rozdělena,“ upřesnil po jednání vlády Nečas. Bude určena těm, na které nevyplácení mezd dolehlo nejhůře, především těm, kteří nemají žádný příjem. Stát tak vyslyšel protesty sklářů a zaměstnanců porcelánek, kteří již dvakrát před Úřadem vlády poukazovali na to, že za daně, které léta platili, nedostanou od státu vůbec nic.

V budoucnosti by lidem v podobné situaci měla pomáhat připravovaná novela zákona o ochraně zaměstnanců před insolvencí. Po vyhlášení insolvence by měli dostat tři mzdy, zatímco nyní nemají nárok ani na náhradu mzdy vyplácenou úřady práce. Novelu zákona již schválila vláda. Sněmovnou by mohla podle Nečase projít v březnu či dubnu.

Skláři a bývalí zaměstnanci porcelánek demonstrovali před úřadem vlády.
Zdroj: ČT24