Srbsko požaduje po MMF půjčku tři miliardy eur

Bělehrad - Srbsko dnes zahájilo jednání s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) o půjčce ve výši tří miliard eur (zhruba 80 miliard korun) v rámci dvouletého úvěrového programu. Země si tak chce od MMF půjčit o miliardu eur více, než původně plánovala. Úvěr má primárně posílit měnové rezervy a tím stabilizovat místní měnu, srbský dinár. Při dojednávání, které má trvat zhruba deset dní, fond nejspíše podmíní poskytnutí pomoci zásadními škrty ve veřejných výdajích ze strany srbské vlády.

„Věřím, že MMF schválí dvě miliardy eur pro letošní rok a (celkově) tři miliardy eur pro dva roky,“ řekl dnes místopředseda vlády a ministr hospodářství a regionálního rozvoje Mladjan Dinkić. „Úvěr MMF bude důležitý pro důvěru národa v celý náš systém,“ dodal s tím, že doufá v úspěšný výsledek jednání, který by otevřel možnost žádat o půjčky i jiné instituce za ještě výhodnějších podmínek.

Srbové potřebují pomoc na pokrytí schodku

Dinkić již minulý týden uvedl, že srbská vláda si bude muset na financování státního rozpočtu půjčit zhruba 500 milionů eur od zahraničních komerčních bank. „Potřebujeme finanční pomoc k pokrytí letošního rozpočtového schodku,“ potvrzuje ministr obchodu Slobodan Milosavljević.

Zvýšené úvěrové požadavky Srbska jsou další známkou toho, že světová hospodářská krize má na ekonomiky balkánských zemí větší dopad, než se před několika měsíci předpokládalo. Nezaměstnanost dosáhla v Srbsku 30 procent, průměrný plat stagnuje na 300 euro a důchodci se letos nedočkají zvýšení penzí ani sociálních dávek.

Misa Brkić, ekonomický analytik:

„Skutečná krize přijde v září. Myslím, že budeme mít stále méně peněz. Problém budou mít ti, kteří budou chtít vstoupit na pracovní trh a samozřejmě další nezaměstnaní.“

Srbský předseda vlády Mirko Cvetković přesto doufá, že ekonomice jeho státu by se recese mohla vyhnout a hospodářství by tak mohlo růst půlprocentním tempem.