Jak vybrat LCD televizor?

Praha - LCD televizory v poslední době rapidně zlevňují, a tak si chce řada lidí místo svého klasického rozměrného miláčka pořídit televizi, která v obývacím pokoji zabere nesrovnatelně méně místa. Mezi plusy nových LCD televizorů ale patří samozřejmě také vyšší kvalita zvuku a obrazu či možnost bez přídavných zařízení přijímat digitální signál. Výrobců televizorů je však velké množství a ze svých továren chrlí nepřeberné množství typů. Jak si proto vybrat ten nejvhodnější?

Prvním krokem v rozhodování je výběr správné úhlopříčky televizoru. V tomto případě je třeba řídit se především velikostí pokoje, do kterého chcete zařízení umístit. Z místa, ze kterého se budete na televizor dívat, byste ho měli mít v zorném poli celý. Navíc je třeba mít na paměti upozornění odborníků, že na televizi by se mělo správně koukat nejméně ze vzdálenosti odpovídající trojnásobku její úhlopříčky. Pro klasické panelové domy s menším obývacím pokojem tak postačí televizor s úhlopříčkou 32 palců (cca 81 centimetrů), který je v porovnání s „obry“ také výrazně levnější.

Podle čeho vybírat dále?

LCD televize (zdroj: ČT24)

Jedním s důležitých parametrů je odezva televizoru. Nikdo z nás přece nechce trávit dlouhé vteřiny před černou obrazovkou, než se na ní konečně objeví kýžený film. Odezva má dvě části rise a fall, přičemž se většinou uvádí součet obou hodnot. Obecně pro ni platí čím menší číslo, tím lépe. Nejnovější LCD televizory přitom mají odezvu dokonce pod 8 ms.

Mezi další údaje, které výrobci u televizorů uvádějí, patří jas a kontrast. Údaj o kontrastu mohou výrobci zkreslovat tím, že použijí při jeho měření mezní podmínky, a proto odborníci nedoporučují kupujícím, aby se podle něj plně orientovali. Obecně však platí, že čím vyšší hodnota kontrastu, tím lépe.

Pavel Matějka, prodejce:


„Dneska máte výběr opravdu těžký, protože televizory jsou vesměs velice dobré kvality a výběr je velice velký. Rozdíly mezi LCD a plazmou už jsou téměř vymazány.“

Důležitější pro výběr konkrétního přístroje je jas, který dokáže obrazovka vyvinout. Na něm závisí vykreslení obrazu i za plného denního světla. Běžné LCD televizory mívají jas mezi 400 až 500 cd/m2, což běžnému uživateli bohatě stačí. I zde platí obecné pravidlo, čím větší hodnota, tím lépe, většinu astronomických hodnot již však člověk pouhým okem nerozezná.

Při výběru televizoru byste se měli zamyslet také nad úhlem pohledu. Ten udává hraniční úhel, za kterým je již obraz zkreslený. Obrazovkám, které mají úhel pohledu nižší, než 170 stupňů je lepší se raději vyhnout. V neposlední řadě je dnes také třeba pamatovat na to, že v roce 2012 bude v celém Česku minulostí analogový signál. Pokud tedy nechcete, aby vám za pár let stále vedle televize krabička zvaná set-top box, vybírejte raději televizor s integrovaným DVB-T tuner, který umožňuje přijímat digitální vysílání.

Které televize jsou nejlepší?

Odpověď na otázku, které televizory jsou nejlepší, se před nedávnem zabývala redakce časopisu TEST. Pro své šetření si vybrala televizory s úhlopříčkou 94 centimetrů (37 palců). Porovnala celkem 13 modelů, ze kterých šesti udělila dobrou známku, což tyto televizory dělá velmi vhodnými k nákupu.

Několik rad na závěr

V rozhovoru pro pořad České televize Černé ovce doplnil Václav Beneš z časopisu TEST ještě několik doporučení:

  • „Pokud je výrobek kvalitní ve starším modelu, vyplatí se koupit starší model, protože jejich ceny klesají velmi rychle.“
  • „Pokud budete hodnotit kvalitu obrazu přímo v prodejně, nechte si promítnout běžný televizní vysílání, nebo vlastní donesený materiál, např. vaše oblíbené DVD a kvalitu obrazu posuzujte na něm.“
  • Největší LCD obrazovka světa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/449/44899.jpg
  • Test LCD televizorů autor: ČT24, zdroj: TEST http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/740/73967.jpg