Nečas chce školením udržet až 70 tisíc míst

Praha - Až 3,3 miliardy korun investuje ministerstvo práce a sociálních věcí do projektu, od něhož očekává udržení až 70 tisíc pracovních míst. Jeho záměrem je přimět firmy, aby nepropouštěly lidi, pro něž v době krize nemají práci. Stát prostřednictvím grantů z Evropského sociálního fondu hodlá zaplatit podnikatelům mzdové náklady na zaměstnance, kteří si budou zvyšovat své odborné znalosti. V Praze to dnes oznámil šéf resortu Petr Nečas (ODS). Některé projekty, v rámci nichž budou některým firmám proplaceny všechny mzdové náklady na školící se pracovníky, potrvají až do června roku 2011. Zájemci o další vzdělání budou moci měsíčně pobírat až trojnásobek minimální mzdy, tedy 24 tisíc korun.

O peníze mohou podle ministra práce žádat na úřadech práce či na webu http://www.eu-zadost.cz/ velké a střední podniky, ale i malé firmy a živnostníci. I s nimi by se podle jeho odhadu mohl počet žadatelů vyšplhat do tisíců. „Jednotlivé výzvy a projekty se vzájemně doplňují a pokrývají různé situace, v jakých se nacházejí zaměstnavatelé i zaměstnanci v současných nepříznivých hospodářských podmínkách,“ uvedl Nečas. Opozice návrh příznivě nehodnotí.

Stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD):

„Tyto projekty měly být už připraveny v loňském roce, kdy byly první příznaky krize, už mohly pomoci mnoha firmám v této situaci.“

Plánované školící granty jsou určeny pro společnosti z mimopražských regionů. Rovněž firmy sídlící v metropoli mohou žádat o podporu, avšak pouze v případě, že budou školit své pracovníky z provozů v jiných regionech. V Praze je nezaměstnanost pouhá 2,5 procenta, kdežto v celé České republice dosahuje 7,5 procent.

„Školení je šance“ a „Vzdělávejte se!“

V prvním programu nazvaném Školení je šance, na nějž bude do konce letošního roku vyčleněno 1,8 miliardy korun, budou peníze na granty rozdělovat úředníci ministerstva. Projekty s regionálním dosahem podpoří částkou ve výši jednoho až sedmi milionů korun, projekty realizované ve dvou a více regionech dvěma až patnácti miliony korun.

Úřady práce budou rozhodovat o rozdělení peněz z programu nazvaného Vzdělávejte se!, na který ministerstvo vyčlení 1,5 miliardy korun. Velké podniky s více než 250 zaměstnanci z něj budou moci čerpat až 60 procent úhrady nákladů na podporu vzdělávání zaměstnanců, střední s více než 50 pracovníky 70 procent a malé až 80 procent.

Nečas: V případě zájmu je možno částku navýšit

Zaměstnavatelé mohou o granty na zvyšování kvalifikace svých zaměstnanců začít žádat již od příštího týdne. Podle ministerstva tak budou moci své projekty zahajovat co nejdříve a stát jim co nejvíce usnadní přístup k penězům na jejich financování. O podpoře prvních programů resort rozhodne v polovině dubna, o dalších průběžně každé tři týdny. Kdyby měli poskytovatelé práce takový zájem, že by se celá částka vyčerpala, připraví stát podle ministra další podobné projekty.

Podnikatelé se k plánu staví přívětivě. „Velmi pozitivně vnímáme především to, že finanční podpora je určena těm, kteří jsou aktivní a chtějí se vzdělávat a dále rozvíjet svoje znalosti, než aby tyto peníze šly pouze na podporu v nezaměstnanosti,“ uvedl prezident hospodářské komory Petr Kužel. Oproti tomu ekonomové takové nadšení nesdíli. „Peníze ze strukturálních fondů stejně musíme utratit, takže je jedno, jestli to uděláme touto pomocí nebo nějakou jinou,“ komentuje to, že projekt stejně neřeší úbytek zakázek firem, ekonom CERGE-EI Libor Lízal.

  • Zdeněk Škromach autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/743/74260.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/16/1529.jpg
  • Petr Nečas autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/743/74261.jpg