Zotavují se USA z krize? Výstavba domů překvapivě vzrostla

Washington - Ve Spojených státech amerických se překvapivě začalo opět stavět. Nově zahájená výstavba obytných domů v USA se v únoru meziměsíčně zvýšila o 22,2 procenta, což je nejprudší nárůst od roku 1990. Zpráva ministerstva obchodu je o to překvapivější, že analytici počítali s poklesem. Nárůst zaznamenal rovněž počet nově vydaných stavebních povolení.

Vladimír Pikora, analytik Next Finance:

„Šance na obrat je vysoká a možná, že dna bylo právě dosaženo.“

Americký trh bydlení je jádrem nynější recese největší ekonomiky světa a hypoteční bublina začala praskat už na počátku roku 2007. Jelikož se na finančních trzích obchoduje i s hypotečními deriváty, hypoteční pokles přerostl ve finanční krizi globálních rozměrů a ve svém důsledku vedla k útlumu a recesi ve většině ekonomik světa.

Americká vláda minulý měsíc oznámila, že podpoří trh bydlení až 275 miliardami dolarů (zhruba 5,6 bilionu Kč), z toho 75 miliard dolarů je určeno na podporu lidí, kteří mají největší problémy se splácením hypotéky. Opatření by mělo pomoci až devíti milionům amerických domácností, kterým hrozí, že jim banka kvůli nesplácení hypotéky zabaví nemovitost a nechá je vystěhovat.