Největší ruská automobilka žádá o vládní pomoc

Moskva - Firma AvtoVAZ, která je největším ruským výrobcem automobilů, potřebuje 26 miliard rublů (15,5 miliardy korun), aby udržela své aktivity v provozu, a žádá proto vládu o poskytnutí dodatečného kapitálu. Ruští ministři však nabízejí pomoc spíše ve formě státních záruk. Ty by však podle generálního ředitele výrobce aut legendární značky Lada, Borise Aljošina, příliš mnoho neřešily.

Společnost AvtoVAZ již minulý týden oznámila, že letos sníží výrobu minimálně o 36 procent z loňských 920 tisíc vozů kvůli poklesu poptávky v důsledku světové finanční krize.

Podle ruské vlády by pomoc mohla přijít například ve formě státních záruk na úvěry. Aljošin však upozornil, že jelikož firma již vyčerpala své možnosti k získání půjček, vládní záruky na ně by jí příliš nepomohly.

Poradenská společnost PricewaterhouseCoopers nedávno předpověděla, že celkový prodej automobilů v Rusku by se letos mohl snížit o 25 až 50 procent kvůli klesající dostupnosti úvěrů, rostoucí nezaměstnanosti, pomalejšímu růstu osobních příjmů a poklesu hodnoty rublu. Dodala, že ruský trh s automobily se vrátí na úroveň z doby před dvěma lety.