Rumunsko dostane stamiliardy, aby ho nesemlela krize

Bukurešť - Mezinárodní měnový fond, Evropská unie a Světové banka podají pomocnou ruku Rumunsku, které zápasí s ničivými dopady hospodářské krize. Z úst rumunských zástupců měnového fondu dnes zaznělo, že na pomoc zemi je připraveno 18 až 20 miliard eur, což je v přepočtu suma přesahující půl bilionu korun. Dohoda o půjčce je už prý na spadnutí.

V Rumunsku nyní o případné pomoci jedná delegace Mezinárodního měnového fondu. Rumunský premiér Emil Boc dnes uvedl, že dvě třetiny peněz z úvěru by směřovaly do centrální banky na podporu devizových rezerv a k udržení kurzu domácí měny na úrovni, jež by nepoškozovala ekonomiku. Zbytek peněz by měly získat komerční banky na podporu hypoték a dalších úvěrů.

Rumunsko je příkladem zemí ze střední a východní Evropy, které finanční krize srazila na kolena. Nejvíce zasaženy jsou státy závislé na vnějším financování. Jedním z nich je i Rumunsko, které má vysoké dluhy v cizích měnách a podle řady ekonomů by se bez mezinárodní pomoci mohlo propadnout do platební krize.

V podobně složité situaci jako Rumunsko se nachází také sousední Ukrajina nebo Maďarsko, které se dostalo až na pokraj státního bankrotu. Právě Maďarsko se proto snaží prosadit společný bailout Evropské unie pro východní Evropu, který by těmto ekonomikám potřebné peníze přinesl.