Obviněn i Madoffův účetní

New York - Až 105 let hrozí Davidu Friehlingovi, který několik let působil jako účetní finančníka Bernarda Madoffa. Ten je obviněn ze zpronevěry až 65 miliard dolarů (přes 1,3 bilionu korun) a k podvodům se minulý týden přiznal. Friehling se stal první osobou mimo hlavního aktéra, která byla v souvislosti s kauzou uvězněna. Účetní však byl propuštěn na kauci 2,5 milionu dolarů (asi 51,4 milionu korun). Podle obvinění pouze předstíral, že prováděl audity Madoffovy investiční společnosti.

Friehling se dnes ráno vzdal úřadům a na pokyn soudu odevzdal cestovní pas. V průběhu dalšího soudního jednání totiž nesmí opustit území Spojených států. Právní zástupce obviněného Andrew Lankler po skončení dnešního jednání odmítl komentář a účetní ze soudní budovy odešel, aniž novinářům cokoli řekl.

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) uvedla, že Friehling a jeho firma Friehling & Horowitz ve skutečnosti „nevykonávali nic, co by vzdáleně připomínalo audit“, ani se nesnažili potvrdit, zda akcie, které Madoff údajně nakoupil pro své klienty, vůbec existují.

Bývalý šéf Nasdaq Stock Market se minulý týden přiznal ke všem trestným činům z 11 bodů obžaloby. Za spáchané činy mu hrozí až 150 let vězení, rozsudek bude vynesen 16. června. „Podvodník století“ přiznal, že dlouhá léta investory podváděl a jeho investiční společnost Bernard L. Madoff Investment Securities fungovala na principu pyramidové hry, někdy známé jako letadlo.