Letiště Praha i ČSA budou mít do konce roku možná nového majitele

Praha - Vláda je rozhodnuta do konce volebního období prodat Letiště Praha i České aerolinie. Podle náměstka ministra financí Ivana Fuksy by to kabinet v případě, že všechno půjde dobře, mohl stihnout ještě letos. Výběrové řízení na privatizaci ruzyňského letiště by podle Fuksy, který má privatizace státních podílů ve firmách na starosti, mohlo být vypsáno teoreticky během července, pokud se nikdo nebude odvolávat. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny.

Ministerstvo financí nyní posuzuje nabídky na výběr poradce, který bude společně se státem dávat dohromady zadávací podmínky pro tendr na prodej letiště. „Nabídky nyní vyhodnocujeme, jasno bychom měli mít teoreticky ve druhé polovině dubna,“ potvrdil náměstek s tím, že s podmínkami tendru by chtěli jít na konci května do vlády.

Fuksa tvrdí, že je nejvhodnější doba pro privatizaci, ČSSD je proti

K privatizaci ČSA Fuksa uvedl, že na prodej aerolinek je nyní nanejvýš vhodná, spíše nutná doba. Připomněl, že ČSA loni skončily v jednom z nejvyšších zisků za mnoho let poté, co se za minulé období ocitly v hlubokých ztrátách. Uzávěrka přihlášek do soutěže o ČSA je v pondělí a podle odhadů by vláda mohla za aerolinky získat 4,5 miliardy korun.

Proti privatizaci letiště je kvůli možnému bezpečnostnímu riziku sociální demokracie. Navrhla zákon, který má prodej letiště zakázat. Ten ale vláda v pondělí zamítla. Fuksa takové riziko nevidí. „Zákon nám umožňuje, že v případě výjimečného stavu stát provozování letiště převezme,“ vysvětlil.

 Privatizace ČSA se chce zúčastnit údajně devět firem. Analytici favorizují ruský Aeroflot a francouzsko-nizozemský Air France-KLM. Nový majitel ČSA by měl být znám nejpozději do 30. září.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/264/26393.jpg
  • Aeroflot v plakátech autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/735/73471.jpg
  • České aerolinie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/255/25429.jpg