ČOI zakázala prodej koloběžky a autíčka, které se může samo vznítit

Praha - Česká obchodní inspekce objevila na tuzemském trhu nebezpečnou dětskou koloběžku a autíčko na dálkové ovládání. Jelikož podle odborníků představují tyto hračky vyrobené v Číně vysoké riziko poškození zdraví, ČOI jejich prodej zakázala. Autíčko se může během jízdy samo vznítit a koloběžka má konstrukci, která neumožňuje bezpečný úchop.

Zákaz se týká auta na dálkové ovládání, které bylo prodáváno pod označením International Sport Car Power No. 28089 EAN 6921380122141. „Při testech bylo zjištěno, že materiál plošného spoje nevyhovuje požadavku pro elektronické obvody, oteplení a abnormální činnost. Doba hoření desky přesáhla povolenou dobu 15 sekund. Tento závažný nedostatek může mít za následek vzplanutí výrobku a následné popálení osoby, která s výrobkem manipuluje,“ uvedla mluvčí ČOI Kamila Juhaňáková.

Dřevěná koloběžka SCOOTER Art.90472 zase disponuje špatnou konstrukcí. „Při zkouškách bylo zjištěno, že testovaný výrobek svou konstrukcí nesplňuje základní požadavky na bezpečnost hraček. Velikost předního kola snižuje výšku stupátka, malý průměr řídítek neumožňuje bezpečné uchopení,“ upozornila Juhaňáková.

Počet nebezpečných hraček na českém trhu roste, loni ČOI zakázala prodej dvojnásobného množství závadných hraček než v roce 2007. Zatímco předloni se zákaz týkal více než 45 tisíc kusů v celkové hodnotě 3,9 milionu korun, v roce 2008 se jejich počet vyšplhal na 91 501 kusů v hodnotě 7,9 milionu korun. Celkem ČOI loni zakázala 600 druhů hraček a ostatních výrobků pro děti, přičemž některé hračky mohly například kvůli špatné konstrukci ohrozit zdraví či život dětí.