Pražské burze se dnes rekordně dařilo

Praha - Pražská burza rostla nejrychleji za poslední čtyři měsíce. Index PX posílil o 5,14 procenta na 742,6 bodu. Nejvíce přidaly akcie Erste Bank, které zpevnily o rekordních 18,66 procenta na 344,1 korun. Dařilo se ale i dalším titulům finančního sektoru. VIG zaznamenal rovněž dvouciferný růst, Komerční banka byla o něco umírněnější, přesto si připsala přes čtyři procenta.

Pražskému trhu se dnes dařilo stejně dobře jako mnoha zahraničním burzám. „Tou příčinou bylo oznámení americké centrální banky, že plánuje odkoupit státní dluh,“ řekl v rozhovoru pro Studio Burza České televize makléř Jan Cepák. Index PX dnešním rekordním výsledkem zpečetil již osmý růstový den v řadě. Během tohoto období posílil o téměř 16 procent. V porovnání s hodnotami z konce loňského roku však stále ztrácí více než desetinu.

Zda si pražský index růst udrží a podaří se mu umazat všechny ztráty, zůstává nejisté. „Další vývoj bude dle mého záviset na tom, zda trhy v USA dokážou udržet současné růstové tempo,“ míní obchodník firmy Cyrrus Aleš Honsa.

Vývoj obchodování na burze v Praze i v zahraničí můžete sledovat v reálném čase v sekci Burzovní obchody.