Hospodářství eurozóny čeká raketový pád

Lublaň - Ekonomika eurozóny by letos mohla klesnout až o 4,1 procenta. Podle slovinského ministra pro evropské záležitosti to uvádí aktualizovaná zpráva Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). V dosavadní prognóze organizace počítala s ochabnutím jen o 0,6 procenta.

„Nejnovější údaje OECD ukazují, že očekávaný pokles ekonomiky eurozóny v roce 2009 bude činit 4,1 procenta,“ uvedl Gaspari. Jednotlivé země platící eurem by však mohly dopadnout ještě hůře, například Německo čeká prý propad o 5,1 procenta, italská ekonomika by mohla klesnout o 4,2 procenta.

Případný propad hospodářství eurozóny znamená špatné zprávy i pro Českou republiku. Ta sice zatím má svou vlastní měnu, se zeměmi eurozóny ale čile obchoduje. Největším exportním partnerem Česka je přitom právě Německo, jehož ekonomika se zřejmě propadne nejvíce.

Aktualizovaná prognóza OECD, na kterou se Gaspari odvolával, oficiálně vyjde 31. března. Doposud platný výhled z loňského listopadu počítá pro Německo jen s 0,8procentním poklesem hrubého domácího produktu. Italské hospodářství by mělo ztratit zhruba procento.