Náchodský pivovar i přes soudní zákaz patří LIF

Brno/Náchod - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se dnes začal zabývat prodejem pivovaru Náchod. Jeho vlastníkem se v minulých dnech po zaplacení 150 milionů korun stala liberecká společnost LIF, přestože hradecký krajský soud s akciemi 13. největšího výrobce piva v České republice zakázal nakládat. Soud tak rozhodl na základě žaloby Pivovaru Holba, který byl ze soutěže vyřazen. Město Náchod, kterému pivovar donedávna patřil, transakci odůvodňuje tím, že akcie prodalo ještě před zásahem soudu. Na ÚOHS se nejspíše obrátil opět hanušovický pivovar.

Zastupitelé Náchoda se pro prodej místního výrobce piva liberecké společnosti LIF rozhodli 23. února. Vyřazený uchazeč, Pivovar Holba, o tři dny později podal žalobu a 27. února soud předběžným opatřením prodej zakázal. Pivovar Náchod majitele přesto mění.

„Všechny smlouvy byly podepsány před vydáním předběžného opatření, tím je tedy celý obchod v pořádku,“ odmítá pochyby o regulérnosti převodu starosta Náchoda Oldřich Čtvrtečka (ODS). Ten se také domnívá, že snahy Pivovaru Holba jsou spíše předmětem konkurenčního boje.

Podle Holby bylo o výherci tendru již předem rozhodnuto

Holba v soutěži nabídla za náchodský pivovar 185 milionů korun. Podle vedení města však nenabídla záruky zaplacení sumy, kterou chtěla splatit do pěti let. Také si kladla řadu dalších, pro město údajně nevýhodných podmínek. Podle Náchoda by šlo o nevyvážený vztah. Podle Holby byla radnice předem rozhodnuta prodat pivovar firmě LIF a nezajistila všem účastníkům soutěže rovný přístup k informacím. Výsledek tendru pak hanušovická firma označila za nezákonný. Radnice i LIF to odmítají.

O prodeji výrobce značky Primátor se na náchodském zastupitelstvu diskutovalo dlouho, až přes jeden rok. Opozice byla proti.

Zastupitel Náchoda Jan Birke (ČSS):

„Jedna kapitola městského pivovaru skončila, 130 let, mně je to líto, protože si myslím, že diamanty a klenoty se neprodávají.“

LIF hodlá firmu vrátit k zisku

„V současné době se již chováme jako vlastníci pivovaru Náchod, na pondělí příštího týdne jsme svolali valnou hromadu,“ sdělil Miroslav Kučera, předseda představenstva liberecké firmy LIF. Na valné hromadě má nový vlastník změnit obsazení představenstva a dozorčí rady. Město má na základě podmínek soutěže garantováno jedno místo v představenstvu a jedno v dozorčí radě pivovaru.

Firma LIF už vlastní pivovary Svijany a Rohozec. LIF by chtěl z náchodského piva Primátor udělat po plzeňském Prazdroji druhou nejsilnější značku ve východních Čechách a zvýšit do tří let výstav pivovaru z nynějších 130 tisíc hektolitrů na 200 tisíc.

  • Náchodský pivovar autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/586/58560.jpg
  • Budova náchodského zastupitelstva autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/749/74898.jpg