Chávez chce Banco de Venezuela patřící Španělům

Caracas - Venezuelský prezident Hugo Chávez dále usiluje o převzetí Banco de Venezuela. Jednání s většinovým vlastníkem finančního domu, španělskou divizí bankovní skupiny Grupo Santander, ale v posledních měsících stagnovala. Vypadalo to dokonce, že se transakce, o kterou hlava Venezuely usiluje od loňského července, letos neuskuteční. Vláda totiž na koupi kvůli klesajícím cenám ropy nemá dost peněz.

Prezident dnes uvedl, že jednání postupují kupředu, avšak neposkytl žádné další detaily. Není tak jasné, kde země vezme peníze, ani kolik vláda za banku zaplatí. Propad cen ropy v posledních měsících prudce snížil příjmy vlády, a ta tak přišla o peníze potřebné k financování znárodňování. Příjmy z prodeje ropy tvoří téměř polovinu příjmu státního rozpočtu a od loňského července, kdy se ropa vyšplhala na rekordních více než 147 dolarů za barel, již cena klesla o 65 procent.

Venezuelský prezident Hugo Chávez:

„My neustoupíme. Dnes jsme se vrátili k otázce znárodnění Venezuelské banky na posílení národního veřejného bankovního systému a na podporu politiky ekonomického a sociálního rozvoje.“

Grupo Santander koupila Banco de Venezuela v roce 1996 a má v ní 98,4 procenta akcií. Je to třetí největší banka v zemi podle vkladů, které dosahují 7,9 miliardy eur (189 miliard korun). Předloni zvýšila čistý zisk o 23 procent na 179 milionů eur. Patří k nejrychleji rostoucím společnostem v zemi.

Chávez za posledních deset let znárodnil skoro všechny důležité ekonomické podniky - například ropné, telekomunikační a elektrárenské firmy. V poslední době se snaží získat i zemědělské a potravinářské společnosti. Naposledy rozhodl o znárodnění závodu na zpracování rýže ve vlastnictví americké potravinářské firmy Cargill a farmy s eukalyptovými stromy, která patří irské firmě Smurfit Kappa.