Vodafone a Telefónica jednají o sdílení sítě v ČR

Londýn - Dva velcí hráči na evropském telekomunikačním trhu, britský mobilní operátor Vodafone a jeho španělský konkurent Telefónica, se dohodli na sdílení svých sítí v Británii, Irsku, Německu a Španělsku. Společnosti to dnes oznámily s tím, že podobná jednání nyní pokračují i v České republice. Zároveň uvedly, že díky dohodě o spolupráci by měly v příštích deseti letech ušetřit stovky milionů eur.

Čerstvá dohoda mezi Vodafonem a Telefónicou počítá také se společnou výstavbou nové telekomunikační infrastruktury v Británii a Irsku. Jsou to právě investice do rozvoje sítí, na nichž by měli operátoři díky spolupráci výrazně ušetřit.

Společný rozvoj 3G sítě

O sdílení sítí v České republice se mluví už delší dobu. V minulosti se pro něj vyjadřoval hlavně Vodafone. Oběma operátorům by se spolupráce hodila hlavně při budování sítě třetí generace, v němž jsou teprve na začátku.

Telefónica v Česku provozuje 1,9 milionu pevných linek a má téměř 5,3 milionu uživatelů mobilních služeb. Vodafone je nejmladším českým mobilním operátorem a na konci loňského roku měl v tuzemsku kolem 2,9 milionu zákazníků.