Time Warner převezme za čtvrt miliardy dolarů třetinu CME

Hamilton/Praha - Třicet jedna procent akcií mediální společnosti Central European Media Enterprises (CME), která vlastní mj. komerční televizi Nova, převezme za 241,5 milionu dolarů (asi 4,74 miliardy korun) americký mediální kolos Time Warner.  Noví partneři se také dohodli, že ve střední a východní Evropě založí nové televizní stanice. V souvislosti se zprávou o transakci došlo dnes na pražské burze k růstu akcií CME až o 38 procent a několikrát s nimi bylo pozastaveno obchodování.

Time Warner podle tiskové zprávy za svou investici získá 19 milionů nově emitovaných kmenových akcií CME, z nichž 14,5 milionu budou akcie třídy A v ceně 12 dolarů za kus. Zbylých 4,5 milionu budou akcie třídy B a jejich cena byla stanovena na 15 dolarů.

Ronald Lauder, jeden z šéfů CME:

„Věřím, že aliance s Time Warner urychlí budoucí rozvoj CME a pozvedne firmu na úroveň, o které jsem před 15 lety mohl jen snít.“

CME s Time Warner také vytvoří partnerství, v jehož rámci vzniknou nové stanice v sedmi zemích, kde CME podniká. Nové stanice by měly vysílat zahraniční filmy a televizní seriály včetně titulů vlastněných studiem Warner Bros.

Avizovaný odkup zahýbal s cenou akcií CME

Oznámení o odkupu části mediální společnosti společností Time Warner ovlivnilo nejspíše pohyb akcií CME na pražské burze, díky jejichž silnému posilování s nimi bylo krátce před 13:30 na patnáct minut přerušeno obchodování. Před třetí hodinou došlo k dalšímu pozastavení. Ze stejného důvodu byla dočasně přerušena možnost transakcí také s akciemi developera Orco Property Group.

„Nepamatuji se, kolikrát se stalo, že by akcie musely být několikrát přerušeny z důvodu takhle prudkého růstu,“ řekl ve Studiu Burza České televize makléř České spořitelny Martin Štěpán.

CME vlastní mimo jiné tuzemské televizní stanice Nova, Nova Cinema a Nova Sport. Firma vedle Česka působí na Slovensku, v Bulharsku, Chorvatsku, Slovinsku, Rumunsku a na Ukrajině a může ji sledovat celkem 97 milionů lidí. Konec loňského roku byl pro hospodaření slabší, než se čekalo, a firma předpovídá že příští dva roky budou obtížné, protože příjmy z reklamy, na nichž zcela závisí, budou přinejlepším stagnovat.

Srovnání akcií CME a Time Warner
Zdroj: ČT24