Prodej zbytku Karlovarského porcelánu v nedohlednu

Karlovy Vary - Věřitelský výbor, složený ze zástupců bank a energetických společností, ani dnes nerozhodl o prodeji zbývajících čtyř závodů krachující společnosti Karlovarský porcelán (KP). Má o něm proto znovu jednat v úterý odpoledne. Jednání skončilo na dohadování podmínek o nabízené ceně. Odbory jsou současnou situací zklamány a nevylučují protesty.

Žádný z návrhů sice nebyl opět odmítnut, ovšem ani akceptován. Předseda sklářského odborového svazu Vladimír Kubinec označil tento postup za skandální. „Vůbec to nevypadá tak, že ta firma nebo její větší část by pokračovala bez přerušení výroby, takže já jsem z toho mírně řečeno zděšen,“ uvedl Kubinec.

Odbory nevylučují protestní akce

V případě, že ani v úterý nenastane posun k lepšímu a věřitelský výbor opět nerozhodne o prodeji, vstoupí razantně do hry odbory. Není vyloučeno to, že přijdou na řadu například různé formy protestů, dodal šéf sklářského odborového svazu.

Insolvenční správce Tomáš Černín:

„Já ty zaměstnance chápu, dělat tři měsíce zadarmo s vidinou něčeho, nějaké budoucnosti, a ta vidina je zatím v mlze.“

Generální ředitel KP Vlastimil Argman označil současné dění související s prodejem KP za pohrdání prací jeho zaměstnanců. Podle jeho informací chtějí zástupci společností ČEZ a RWE ve věřitelském výboru, aby se prodej závodů uskutečnil co nejrychleji. „Blokují to banky. Ať tedy rovnou řeknou, že nechtějí, aby porcelánky v Česku dále existovaly,“ dodal. Věřitele největší tuzemské porcelánky z bankovního sektoru zastupuje ve výboru banka HSBC, ta se k situaci nevyjádřila.


Věřitelský výbor zatím rozhodl pouze o prodeji závodu KP v Chodově, který vyrábí růžový porcelán. Za zhruba 25,6 milionu korun ho získala společnost Epiag Lofida - Porcelán CZ Dalovice. Zbývá prodat závody v Nové Roli, Klášterci a Lesově a provoz sítotisku.

Tomáš Černín
Zdroj: ČT24