Manažeři AIG zřejmě vrátí část prémií

Washington - Zaměstnanci největší americké pojišťovny American International Group (AIG) z vyplacených prémií v celkovém objemu 165 milionů dolarů (asi 3,26 miliardy Kč) zřejmě vrátí asi 50 milionů dolarů. V noci na dnešek to oznámil generální prokurátor státu New York Andrew Cuomo. AIG se dostala pod palbu kritiky za to, že vyplácí vysoké prémie, přestože ji miliardami dolarů musel podpořit stát, aby nezbankrotovala.

Patnáct manažerů, kteří dostali nejvyšší prémie, je vrátí celé. Dohromady půjde o více než 30 milionů dolarů. Cuomo doufá, že celé prémie se nakonec rozhodne vrátit více zaměstnanců. V nejlepším případě by prý jeho kancelář mohla zajistit zhruba 80 milionů dolarů. „Chválím ty zaměstnance, kteří vracejí prémie. Myslím, že poslouchají americký lid,“ řekl Cuomo.

Řadoví Američané dávali nad vysokými prémiemi v AIG najevo značné rozhořčení. „Nemyslím si, že si ty peníze zasloužili. Co to má za smysl odměňovat ty, kteří dělají chyby. Kdybych já udělal chybu, tak mě z práce vyhodí,“ myslí si odborář Mike Hamilton. Razantní slova volil i prezident Barack Obama. V době krize, která připravuje řadu lidí o práci, se podle nich musejí uskrovnit všichni. Zvlášť pokud dostávají peníze daňových poplatníků.


Cuomo řekl, že devět z deseti zaměstnanců, kteří dostali nejvyšší prémie, už se dohodlo na jejich vrácení. Patnáct z 20 nejlépe placených manažerů zatím jen slíbilo, že prémie vrátí. Někteří zaměstnanci naopak na požadavek reagovali odmítavě, jiní se teprve rozmýšlejí.

Americká vláda od loňského podzimu poskytla AIG pomoc už třikrát. Podnik tak může čerpat až 180 miliard dolarů (asi 3,7 bilionu Kč), ale zhruba 80 procent akcií už patří daňovým poplatníkům. Vláda se snaží pomoci změnit podmínky tak, aby získala zpět částku vyplacenou na prémiích. Mohla by ale i sáhnout k vysokému zdanění těchto bonusů.