EU se dohodla, jak liberalizuje energetiku

Brusel - České předsednictví Evropské unii se v noci na dnešek dohodlo s Evropským parlamentem na tom, jak by měla vypadat liberalizace energetiky v unii. Ta je horkým tématem posledních let. Podstatou liberalizace má být takzvaný unbundling, tedy oddělení výroby od distribuce. Jednotlivé členské státy si budou moci vybrat, jak unbundling provedou. Reforma, kterou musí ještě formálně schválit europoslanci a členské státy, se bude v Česku týkat hlavně plynárenství.

„Věříme, že dohoda je vyvážená a bude pro všechny přijatelná. Dohoda zajistí rozvoj jednotného trhu s energiemi, což je zvlášť důležité v současné době, jak jsme viděli během lednové plynové krize,“ řekl mluvčí českého předsednictví Radek Honzák.

Státy si vyberou, jak budou liberalizovat 

Dnešní dohoda z velké části vychází z už dříve schváleného textu. Státy si tak budou moci vybrat ze tří způsobů řešení liberalizace svého energetického trhu. První možností je, že stát donutí firmy, aby prodaly přenosové soustavy novému majiteli - jde o takzvaný „plný unbundling“.

Druhá možnost počítá s tím, že by si přenosovou soustavu původní vlastníci ponechali. Na národní úrovni by však vznikl nezávislý systémový operátor, který by nad soustavou převzal kontrolu, a energetické firmy by tak ztratily vliv na její řízení. Se třetí cestou přišli již před časem Francouzi a Němci a vyvolávala nejvíc diskusí. Jejich návrh sice také počítá se vznikem operátora (TSO), který by vládl přenosové soustavě. Rozdíl je však v tom, že původní vlastník by si část svého vlivu zachoval.

V České republice zasáhne liberalizace hlavně plynárenství. Z dosavadních vyjádření českých politiků vyplývá, že v případě liberalizace trhu s plynem vláda zvolí třetí „nejmírnější“ variantu. V případě elektřiny už v ČR unbundling proběhl. Většinu výrobních kapacit v Česku vlastní ČEZ a přenosovou soustavu ČEPS, obě firmy jsou státní. Liberalizace v tomto případě znamená, že každou z firem musí vláda přesunout pod jiné ministerstvo. ČEZ by tak mohl spadat například pod ministerstvo průmyslu a obchodu a ČEPS pod ministerstvo financí.