47 španělských letišť ochromí ve středu hodinová stávka

Madrid - Mezi devátou a desátou hodinou ranní středoevropského času se bude ve středu stávkovat na 47 španělských letištích vlastněných státem. Odbory tak protestují proti plánované privatizaci společnosti AENA, která je největším provozovatelem letišť na světě. Podle nich se stávky zúčastní letečtí dispečeři, hasiči, zaměstnanci údržby, administrativní pracovníci a další zaměstnanci letišť.

Protestní akci dnes anoncoval odborový svaz Comisiones Obreras (CCOO). AENA uvedla, že zatím nedokáže zhodnotit, jaký vliv bude mít protestní akce na provoz na letištích. Dodala také, že s odbory stále jedná.

„První varování“ pro Zapatera 

„Ti, co se účastní této akce, chtějí vyjádřit, že odmítají privatizaci AENA, i když částečnou, oznámenou španělskou vládou, a ptají se, proč chtějí privatizovat veřejnou firmu, která patří mezi nejefektivnější v Evropě,“ uvádí se v prohlášení CCOO.

Odborový svaz Comisiones Obreras:

„Je to 'první varování' pro vládu premiéra Josého Luise Rodrígueze Zapatera, aby stáhla svůj návrh privatizace tohoto podniku.“

Vláda koncem loňského srpna představila plán odstátnění podílu 30 procent v provozovateli letišť. V rámci plánu se má podnik rozdělit na letecké služby a správu letišť, letecké služby mají i nadále zůstat ve státních rukách a správa letišť částečně zprivatizována.

AENA kromě letišť přímo na kontinentu provozuje i letiště na Kanárských ostrovech, Mallorce a Ibize. V roce 2008 odbavila 203,8 milionu cestujících.