USA odmítají vznik nové globální měny

Washington - Jasné ne vytvoření nové globální měny, která by nahradila dolar jako hlavní rezervní měnu, dnes zaznělo ze Spojených států. Myšlenku navrhovanou Ruskem a Čínou jako součást reformy světového finančního systému dnes rezolutně odmítli ministr financí USA Timothy Geithner a šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke.

Republikánská poslankyně Michele Bachmannová se při dnešním jednání v Kongresu obou činitelů na dnešním slyšení zeptala, zda „kategoricky odmítají, aby Spojené státy odešly od dolaru a přešly ke globální měně“. „Řekl bych, že ano,“ odpověděl Geithner. „Já také,“ připojil se Bernanke. Oba činitelé vystoupili ve Sněmovně reprezentantů na téma státní pomoci pojišťovně AIG a celému finančnímu sektoru a zákonodárci jim po připravených vystoupeních kladou otázky.

Čína a Rusko na společném tažení proti dolaru

V pondělí vyzval k vytvoření nové mezinárodní rezervní měny, která by nakonec nahradila dolar, guvernér čínské centrální banky Čou Siao-čchuan. Návrh Pekingu je součástí snah Číny profilovat se v nynější krizi jako hlavní aktér mezinárodní politiky a ekonomiky.

Také Rusko tento měsíc navrhlo, aby vznikla nová měna, kterou by vydával Mezinárodní měnový fond a která by modernizovala „zastarávající unipolární světový ekonomický řád“. Oba návrhy se objevily před summitem skupiny zemí G20, kde se má jednat o tom, jak překonat globální finanční a ekonomickou krizi.