Nejvyšší správní soud se musí zabývat ruzyňskou ranvejí

Brno - Nejvyšší správní soud (NSS) musí prozkoumat kontroverzní změnu pražského územního plánu, která umožňuje stavbu nové vzletové a přistávací dráhy na letišti v Praze - Ruzyni. Na základě stížnosti Miloše Bělohradského, jenž proti stavbě ranveje protestuje, to dnes nařídil Ústavní soud (ÚS).

NSS se již dříve odmítl změnami zabývat. Soudkyně zpravodajka Ivana Janů řekla, že NSS postupoval příliš formalisticky. „Takový postup neshledal senát Ústavního soudu jako ústavně souladný,“ uvedla v odůvodnění soudkyně zpravodajka. Nikdo z účastníků řízení k soudu nepřišel.

Spory o novou ranvej, kterou letiště potřebuje pro další rozvoj, se vlečou již několik let. Dnešní verdikt na projekt ani na územní plán nemá bezprostřední vliv. „Ústavní soud dnešním nálezem neříká, jak má NSS nyní rozhodnout, ale že se musí problémem věcně zabývat,“ uvedla Janů. Kdyby správní soud kontroverzní změnu územního plánu na základě Bělohradského námitek zrušil, mohlo by to stavbu ranveje značně zkomplikovat.

Kauza územního plánu pro stavbu ranveje se vleče již roky

Kauza měla složitý vývoj. Hlavním otazníkem je výklad pojmu opatření obecné povahy. Bělohradský už v roce 2006 spolu s dalším aktivistou dosáhl u NSS zrušení změny územního plánu, která souvisela s ranvejí. Ještě téhož roku však pražské zastupitelstvo přijalo novou změnu, jež měla podle Bělohradského stejné vady. Proto ji znovu napadl u soudu. NSS ale mezitím změnil postoj a druhou kasační stížnost odmítl kvůli nové právní úpravě.

Bělohradský se domníval, že mu NSS svým formalistickým rozhodnutím odepřel spravedlnost. Ústavní soudci dnes jeho postoj potvrdili. „Návrh stěžovatele je důvodný, napadeným usnesením NSS došlo k porušení ústavně zaručených práv,“ uvedla Janů. Bělohradský také tvrdil, že podobně závažná změna územního plánu by měla být vždy přezkoumatelná soudem. Navíc uváděl, že jako majitel pozemků v sousedství plánované ranveje podal proti změně územního plánu námitku, na níž nikdo předepsaným způsobem nereagoval.

Ústavní soud zítra rozhodne o budoucnosti ranveje

Dnešní rozhodnutí nemá na projekt rozvoje ruzyňského letiště přílišný vliv. Soudci ÚS však zítra rozhodnou o návrhu skupiny senátorů na zrušení zákona o výstavbě vzletové a přistávací dráhy z roku 2005, který udělal z budování dráhy veřejný zájem. Podle skupiny senátorů je v rozporu s ústavním pořádkem. Zákon stavbu výrazně usnadňuje, a pokud jej Ústavní soud zruší, výstavba ranveje se značně zkomplikuje.