Účet za mobil loni v unii klesl, Čechům vzrostl

Brusel - Z 21,5 eura (zhruba 587 korun) na 19,5 eura (asi 532 korun) se loni v Evropské unii meziročně snížila měsíční průměrná platba za mobilní telefony, v Česku byl trend opačný. V roce 2007 zde činila typická spotřební cena za průměrné mobilní služby asi 22 eur (600 korun), avšak loni to bylo již přes 27 eur (737 korun). Jedná se tak o čtvrtý nejdražší účet za průměrný balíček služeb z celé sedmadvacítky. Podle Evropské komise, která informaci přinesla, může za nárůst v Česku částečně fluktuace kurzu koruny k euru.

Podle zprávy o pokroku jednotného trhu telekomunikací loni sektor, který v unii představuje kolem tří procent hrubého domácího produktu, i přes hospodářskou krizi rostl. Brusel odhaduje, že jeho příjmy v roce 2008 překročily 300 miliard eur (8,2 bilionu korun). „Největší prospěch z konkurenceschopnosti tohoto odvětví mají spotřebitelé. Platí méně, ale za své peníze dostávají více,“ uvedla komise.

V Česku se volá a píše takřka nejdráže z unie

Zmiňovaný „průměrný“ balíček mobilních služeb obsahuje 65 odchozích hovorů měsíčně, 50 textových zpráv a dvě až tři multimediální zprávy. Zhruba pětina hovorů je na pevné linky, sedm procent do hlasové schránky, zbytek na mobily. Dražší než v České republice je to pak pouze ve Španělsku, a to za 35,9 eura (982 korun), ve Francii s 29,8 eur (815 korun) a v Irsku s 29,6 eura (810 korun).

Podle Jana Lodla z odborného serveru Mobil.cz patří čeští operátoři k nejdražším v Evropě již delší dobu. Paradoxní podle něj je, že přes vysoké ceny čeští mobilní operátoři do uživatelů velmi málo investují. Zřetelné je například zaostávání Česka v pokrytí rychlým mobilním internetem.

Jan Lodl ze serveru mobil.cz:

„V Česku je do paušálu zahrnuto velmi málo služeb, například ve Velké Británii lze získat tarif s neomezenými SMS již od 20 liber, tedy 600 korun, v Česku je to výrazně více. Totéž platí o připojení k internetu z mobilu.“

Tuzemským operátorům se hodnocení EU nelíbí. Podle nich ceny na českém telekomunikačním trhu průběžně klesají každý rok. Navíc podle nich není zřejmé, jak Evropská komise při výpočtu průměrných cen postupovala. „Jednotlivé tarify se nedají jednoduše porovnávat například na základě ceny minuty hovoru. V rámci tarifů O2 Neon mají totiž zákazníci neomezené volání do vlastní sítě v rámci tarifu, a tím se logicky konečná cena hovoru za minutu zcela mění,“ uvedl mluvčí Telefónica O2 Martin Žabka. Podle mluvčího Vodafonu Miroslava Čepického průměrný měsíční výnos na zákazníka stále klesá a dlouhodobě platí, že zákazníci za své peníze získávají stále více. 

Na 100 Čechů připadá 130 čísel

V Evropské unii se loni také zvýšil počet uživatelů mobilních služeb. Zatímco v roce 2007 na 100 lidí připadalo 112 čísel, loni už to bylo 119. Nejvíce mobilů pak mají v průměru Italové, Litevci či Lucemburčané - na stovku lidí tam připadá přes 140 uživatelů. Čechům pak v unii patří sedmé místo s 131 uživately na 100 lidí.