Největší světová banka navzdory krizi rekordně vydělávala

Hongkong - Navzdory hluboké krizi, ve které se zmítal světový finanční trh, se loni čínské Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), která je podle tržní hodnoty největší bankou na světě, podařilo zvýšit zisk více než o třetinu, na rekordních 112 miliard jüanů, což je v přepočtu téměř 330 miliard korun.

„V mimořádně vrtkavém podnikatelském prostředí pokračovala banka v prudkém zvyšování zisku,“ uvedla společnost. Právě ICBC je příkladem banky, která z krize vyšla vítězně. Čínské finanční trhy totiž krize zasáhla o poznání méně než ty americké nebo evropské. Zatímco velké investiční banky v USA padly nebo přežívají jenom díky vydatné vládní podpoře, čínské banky obsadily první tři příčky v celosvětovém žebříčku největších finančních institucí.

Dvojkou za Bank of China

ICBC je s tržní hodnotou 178,6 miliardy dolarů (3,6 bilionu korun) jasnou světovou jedničkou. Za ní následují domácí konkurenti China Construction Bank a Bank of China. Silná pozice čínského bankovního sektoru vyvolala spekulace, že čínské banky budou usilovat o akvizice oslabených zahraničních rivalů za výhodné ceny.

Bank of China tento týden oznámila, že loni zvýšila čistý zisk o téměř 15 procent na 64,4 miliardy jüanů, tedy zhruba 190 miliard korun. Varovala však, že vyhlídky čínské ekonomiky zůstávají nejisté a že důsledky finanční krize se budou zhoršovat.