Jak správně vybrat fritézu?

Praha - Fritéza má ve srovnání s klasickou pánví jednu velkou výhodu - dokáže pokrm osmažit rovnoměrně. Navíc, jídlo připravené ve fritéze nenasákne tolik tuku. Smažené jídlo je tak o něco menším prohřeškem proti zásadám zdravého stravování. Při návštěvě obchodu s kuchyňským zbožím si dnes může zákazník vybrat z desítek různých modelů. Jak tedy zvolit ten správný?

Fritézy existují v nejrůznějších velikostech. Logicky přitom platí, že menší spotřebují méně oleje a jejich provoz je tak levnější. Nejmenší modely si vystačí i s půllitrem oleje, zákazník ale musí počítat s tím, že v nich připraví nanejvýš jednu porci. Hodí se tak spíše pro jednočlennou domácnost. Větší, například pětilitrové modely, už pohodlně připraví oběd pro celou rodinu.

U moderních fritovacích hrnců už není potřeba měnit olej po každém použití. Podle výrobců lze s jednou dávkou oleje smažit zhruba dvacetkrát. Většina z nich proto spolu s fritézou dodává i speciální nádobu, ve které lze tuk skladovat, nejlépe na místech bez přístupu světla. Velmi důležité u každé fritézy je dodržovat správné množství tuku, jeho hladina by měla vždy ležet mezi ryskami maxima a minima.

Fritovací hrnce (zdroj: ČT24)

S friťákem do myčky 

Při nákupu fritézy by si spotřebitelé měli kromě velikosti všímat i dalších, na první pohled detailů, které jim však ve výsledku mohou práci v kuchyni významně usnadnit. Jde hlavně o to, jak snadná je údržba fritézy. U hrnce, který nelze rozebrat bez použití šroubováku či jiného náčiní, musí zákazník počítat s tím, že si při jeho čištění nejspíš zašpiní ruce. Naopak součásti snadno rozebíratelných modelů je možné bez obav umývat i v myčce na nádobí.

Pozornost si při nákupu zaslouží také filtry ukryté povětšinou ve víku přístroje, které slouží k pohlcování nežádoucích pachů. U starších modelů mnohdy chybí. Nespornou výhodou většiny moderních fritéz je také to, že namísto topné spirály viditelně ukryté na dně hrnce mají teflonovou nádobu. Díky tomu umožňují nejen fritování, ale také dušení bez tuku. Lidé, kteří nechtějí fritézu používat k přípravě výhradně jen smažených jídel, by měli sáhnout po multifunkčních modelech. Ty umožňují regulovat teplotu i na nižší úroveň, která je vhodná právě pro dušení.

Připlácet, nebo šetřit?

Nejlevnější fritézy lze v českých obchodech pořídit řádově za několik set korun. Jedná se o základní modely bez jakýchkoli doplňkových funkcí. Tak jako pro většinu ostatního kuchyňského zboží platí i pro fritovací hrnce, že ten, kdo si připlatí, získá cenného pomocníka, který určitě neskončí někde v koutě.