Letečtí technici ČSA souhlasí se snížením platů

Praha - Leteční technici a inženýři Českých aerolinií podpoří vedení společnosti v boji s krizí v odvětví a přistoupí na snížení svých platů na loňskou úroveň. Firma je totiž nucena na mzdových nákladech ušetřit zhruba 300 milionů korun. Zaměstnancům dala proto již začátkem března na vybranou mezi dobrovolným snížením mezd a propouštěním pěti procent z nich. Někteří odboráři však obě možnosti ihned odmítli.

„Výkonná rada CAAE se takto rozhodla vedena snahou pomoci firmě v obtížné situaci probíhající světové finanční krize v roce 2009 a zároveň ve snaze udržet zaměstnanost leteckých techniků a inženýrů v roce 2009 na současné úrovni, což považujeme za klíčový předpoklad k udržení nastavené úrovně bezpečnosti provozu letadel ČSA,“ uvedl prezident odborové organizace leteckých inženýrů a techniků Petr Voldán.

Naopak s nepochopením se plán vedení ČSA na zmražení mezd setkal u odborové organizace leteckých mechaniků. „My máme mandát na kolektivní smlouvě nic neměnit,“ uvedl již dříve její šéf Petr Novák.

Aeroliniím od podzimu každý měsíc ubývají cestující. Za celý rok by jich měly přepravit o šest procent méně. To se negativně projeví na zisku firmy. ČSA pro letošek očekávají nulový zisk před zdaněním, případně ztrátu až 20 milionů dolarů (411,7 milionu korun). Firma má proto obavy o budoucnost, a i když se v kolektivní smlouvě zavázala zvedat každý rok platy o procentní bod nad inflaci, teď se bojí svému závazku dostát.