Drábek: Pád vlády zařadil Česko zpět do východní Evropy

Praha - Podle některých českých ekonomů pád vlády jednoznačně poškodil vnímání České republiky v zahraničí. Podle předsedy mezinárodní obchodní komory v České republice Jaromíra Drábka se tímto krokem posunula v očích zahraničních investorů zpět do východní Evropy. Ekonom a člen NERV Miroslav Zámečník se obává o osud některých legislativních opatření předložených v parlamentu, zejména pak insolvenčního zákona.

Podle Drábka dva měsíce představitelé České republiky pracovali intenzivně na tom, aby se země vydělila ze způsobu vnímání jako součásti východní Evropy. Její představitelé podle něj kladli řadu věcných argumentů, které byly vstřícně přijímány. „Pád vlády zmařil veškeré úsilí a zařadil Českou republiku ve vnímání zpět do východní Evropy naprosto jednoznačně,“ uvedl Drábek.

Investoři se sice ve vyhodnocování sice podle šéfa obchodní komory chovají zodpovědně, ale jejich prvoplánový pohled pád vlády narušuje. Každý investor se podle Drábka rozhoduje ve dvou fázích. V první vybírá možnosti, ze kterých potom vyhodnocuje ve druhé fázi konkrétní umístění a konkrétní výhody a nevýhody. V prvoplánovém pohledu se Česká republika podle Drábka po dlouhém a zmařeném úsilí dostává do pohledu, že je společně v bloku ještě s jinými zeměmi a že nezasluhuje zvláštní vydělení.

Obavy o osud vládních protikrizových opatření

Jaromír Zámečník upozorňuje, že v nejbližší době je aktuální osud protikrizových opatření, které vyžadují legislativní změnu. V parlamentu je už novela insolvenčního zákona, kterou Zámečník považuje za důležitější, než jak se dosud uvádí. O výsledek hlasování se Zámečník velmi obává. „Zrovna tohle opatření je jedno z nejvíce doporučovaných v European Union recovery plan Evropskou komisí, takže se musíme rozmyslet, co chceme kritizovat. To není vynález, který by spadl z nebe,“ dodal Zámečník.

Naopak o osud eura se Drábek neobává, neboť plán vlády byl takový, že termín zavedení eura se dozvíme až v listopadu tohoto roku, takže zatím není nic, co by mohlo být v ohrožení. Teď je podle Drábka nejdůležitější, aby vláda dovládla a splnila úkoly, které si předsevzala.

Eura
Zdroj: ČT24