Dotace z EU už nic neohrožuje

Praha - Monitorovací systém pro čerpání dotací z Evropské unie už nebude trpět žádnými vadami. Smlouvy, které byly nezákonné, ministerstvo pro místní rozvoj nahradilo novými smlouvami. Čerpání peněz z Evropské unie už tak nic nebrání. Novému ministrovi pro místní rozvoj Cyrilu Svobodovi (KDU-ČSL) se tak podařilo vyřešit problém, na němž si vylámal zuby i jeho předchůdce Jiří Čunek.

„V tuto chvíli je naprosto jasné, že čerpání peněz není a nebude ohroženo a že monitorovací systém nebude trpět vůbec žádnými právními vadami,“ zdůraznil Svoboda. Ocenil přitom spolupráci s kraji, které k odstranění chyb významně přispěly.

Bezvadnost a funkčnost systému potvrdil i hejtman Pardubického kraje Radko Martínek, který se pochlubil i několika výstupy z něj. „Jsou tam velmi podrobné informace, které umožňují sledovat, jaké je plnění, tzn. nejenom odhadované, ale i skutečné plnění v každém okamžiku čerpání,“ informoval.

Změny ve smlouvách a nakoupení licencí potřebných pro provoz centrálního monitorovacího systému nebylo pro stát zrovna levnou záležitostí. Do české kapsy se ale peníze nakonec možná vrátí. „Je tu šance, že náklady na tento systém budou zaplaceny z technické pomoci EU,“ poznamenal Svoboda.

Náklady na monitorovací systém

  • Dočasná servisní smlouva 19 milionů Kč
  • Dohoda o narovnání 15 milionů Kč
  • Pořízení licence k centrálnímu systému 105 milionů Kč
  • Smlouva k licencovanému systému 45 milionů Kč
  • Pořízení a provoz nového systému do roku 2020 500 milionů až 800 milionů Kč

Monitorovací systém, jehož prostřednictvím Česko žádá o peníze z fondů Evropské unie, byl mimo provoz od 1. ledna. Země tak dočasně neměla žádný systém pro komunikaci s Bruselem.

Hejtman Pardubického kraje Radko Martínek s výstupy centrálního monitorovacího systému
Zdroj: ČT24