Pomoc pro Lotyšsko v Senátu uspěla

Praha - Horní komora parlamentu posvětila vládní návrh zákona na pomoc Lotyšsku těžce zasaženému hospodářskou krizí. Česko chce poskytnout pobaltské zemičce sedmiletou bezúročnou půjčku ve výši 200 milionů eur (zhruba 5,5 miliardy korun). Potřebné finance by si mělo obstarat prodejem dluhopisů. Záměr nyní musí posvětit už jen prezident.

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) před senátory tak jako při projednávání návrhu ve sněmovně zdůraznil, že vydáním dluhopisů se v sedmiletém horizontu český státní dluh nijak nezvýší. Česko si jejich emisi může dovolit i v nynější ekonomické krizi. Polovinu celkové částky by chtělo do Lotyšska poslat ještě letos, zbývajících 100 milionů eur v příštím roce.

Lotyšsko se kvůli krizi dostalo do vážných problémů. Kvůli potížím s veřejnými financemi a poklesu ekonomiky nebylo schopné financovat svůj dluh vydáním nových dluhopisů na kapitálovém trhu, proto požádalo o mezinárodní pomoc. Země EU proto společně s experty Mezinárodního měnového fondu vytvořily pro Lotyšsko program mezinárodní pomoci v celkové výši 8,5 miliardy eur.

Lotyšsko bude muset kvůli půjčce o pětinu snížit počet státních zaměstnanců a zavést vysokou spoluúčast ve zdravotnictví. „Tak to dopadne, když si lidé moc půjčují,“ upozornil Kalousek. Připomněl, že před Lotyšskem se podobný program pomoci týkal Maďarska.

Český příspěvek Lotyšsku se bude podle Kalouska týkat podpory malého a středního podnikání v oboru zahraničního obchodu, a to konkrétně firem, které spolupracovaly s Českem.