Stabilita eura v ohrožení

Berlín - Pokud se členské země eurozóny po odeznění současných hospodářských turbulencí nevrátí k fiskální disciplíně, ohrozí to stabilitu a důvěryhodnost jednotné evropské měny. Při svém vystoupení v dolní komoře německého parlamentu to prohlásil německý ministr financí Peer Steinbrück. Euro kvůli tomu utrpělo nejvýraznější denní pokles vůči dolaru za poslední dva měsíce.

„Pokud nebude pakt stability brán vážně, pak vám říkám, že euro bude mít z hlediska své vlastní kredibility a stability jednoho dne problém,“ zdůraznil ministr. Tato otázka je podle něj zcela zásadní jak pro občany, tak pro finanční trhy.

Podle pravidel Paktu stability a růstu musí členské státy eurozóny držet deficit v poměru k hrubému domácímu produktu na tříprocentní uzdě. Nyní je ale v unii několik zemí, které tento limit překračují, nebo balancují těsně na hraně. Například Francie počítá s tím, že její schodek překročí pět procent HDP.

Na Steinbrückova slova euro ihned doplatilo

Kolem 16:00 kleslo euro vůči dolaru o 1,9 procenta na 1,3280 EUR/USD. Ještě více se kurz propadl vůči japonskému jenu, a to o 2,8 procenta na 130,08 euro za jen.

Steinbrückova slova jsou zatím nejostřejším varováním z úst vysokého německého představitele na adresu nedodržování Paktu stability a růstu. Německo už dříve dalo najevo značné obavy z růstu zadlužování a rozpočtových deficitů v eurozóně. Samo ale již v minulosti mělo s dodržováním tříprocentní hranice problémy.