Vláda nabízí více peněz pro rodiče a nezaměstnané

Praha - Odstupující vláda sice neplánuje další protikrizová opatření, Národní ekonomická rada vlády (NERV) však doporučila s opozicí jednat o vyšších slevách na dani za děti a zvýšení podpory v nezaměstnanosti. Během následujícího týdne se nad kompromisním návrhem sejdou expertní skupiny současné koalice a ČSSD. Dosavadní impulsy tuzemské ekonomice mají podle premiéra Mirka Topolánka už nyní hodnotu kolem 180 miliard a jsou dostatečné. Současná politická situace si však žádá najít s opozicí jednotnou řeč.

„U návrhů sociální demokracie jsme se snažili vybrat taková, která by mohla doplnit vládní protikrizový balíček,“ uvedl po jednání NERVu Topolánek. Členové NERVu doporučili vládě trvat na snížení sociálního pojištění, což by mělo snížit náklady zaměstnavatelů a zároveň pomoci lidem s nízkými příjmi. Z opozičních návrhů je vláda ochotna přistoupit na zvýšení podpor v nezaměstnanosti a také zvýšení slevy na dani na dítě.

Ministr financí Miroslav Kalousek sice nad socialistickými nápady nejásal, neboť značně zatíží rozpočet, ale nakonec se podvolil: „Kdybychom se na tomto kompromisu shodli, bylo by to ku prospěchu všech občanů České republiky a žádný ekonom by se nemusel rdít, že se jedná o protisystémová opatření.“

Dosavadní opatření jsou podle Topolánka vyvážená

Z protikrizových opatření zbývá podle šéfa kabinetu již jen přijmout novelu zákona o daních z příjmů, která zahrnuje přechodné zrychlení odpisů podnikatelům, novelu insolvenčního zákona a již zmiňovanou novelu zákona o pojistném na sociální zabezpečení. Sněmovna bude již v úterý projednávat protikrizové návrhy ČSSD. Kvůli schválení vládních zákonů se zákonodárci sejdou na žádost poslaneckého klubu ODS mimořádně v pátek. ČSSD je připravená podpořit zrychlené odpisy a insolvenční zákon, změny v sociálním pojištění však pro sociální demokraty již údajně představují problém.

Skutečný obrat v ekonomice však podle Topolánka nastane až po oživení mezinárodního obchodu. „Nejvíc nás tlačí do kolen pokles světové poptávky,“ poznamenal. Česko s exportně zaměřenou ekonomikou proto tedy podle něj určitě nebude podporovat žádná ochranářská opatření, ale naopak uvolňování bariér volného obchodu. Dnes odpoledne se k dalšímu postupu také vyjádří členové Národní ekonomické rady.

Topolánek se v dnešních Otázkách Václava Moravce vyjádřil i k termínu přijetí eura. Na počátku roku slíbil, že vláda termín oznámí 1. listopadu 2009. Jestli tento termín kabinet vládnoucí na podzim skutečně splní, však podle premiéra není jasné. Hrozbou pro přijetí eura by podle předsedy vlády mohlo být další zadlužování státu a pád do „dluhové pasti“. „Vysněné euro by tak nebylo ani za 15 let,“ podotkl. Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma v sobotu řekl, že k diskusi o stanovení termínu eura se na podzim pravděpodobně vrátí jakákoli vláda.