GM a Chrysler zatím od Obamy neuvidí ani dolar

Washington - Prezident Spojených států Barack Obama dnes odmítl plány na restrukturalizaci automobilových koncernů General Motors a Chrysler. Myslí si totiž, že tyto programy nepovedou k udržitelným rozvojovým aktivitám. Nic ale není zatím ztraceno, obě společnosti mají možnost předložit nové návrhy na to, jak vybřednout z krize. Obama dal jasně najevo, že v případě Chrysleru si slibuje mnohé, především od partnerství s automobilkou Fiat.

„Vláda zde nemůže být jako nekonečný poskytovatel finanční záchrany. Dále budeme potřebovat podporu ze strany dealerů, dodavatelů a dalších zainteresovaných subjektů,“ podtrhl ve svém dnešním projevu Obama. K tomu, aby se obě automobilky očistily od dluhů, má podle něj pomoci stávající legislativa, především zákon o bankrotu.

Co už automobilky dostaly a co chtějí

Genral Motors

- dostal 13,4 miliardy dolarů
- chce dalších 16,6 miliardy dolarů

Chrysler

I když se dosavadní restrukturalizační proces v GM Obamovi nezamlouvá, přesto nemá o budoucnosti této automobilky pochybnosti. „Jsem si jistý, že se GM dokáže znovu postavit na nohy, dokáže se restrukturalizovat,“ podtrhl. Pomoci k tomu má i nahrazení dosavadního generálního ředitele automobilky Ricka Wagonera provozním ředitel Fritzem Hendersonem.

Chrysler musí najít partnera

Zatímco o budoucnost největší americké automobilky GM Obama příliš starostí nemá, horší je situace v Chrysleru. Zachránit ho podle prezidentových slov může jen silný partner, mohl by jím být například italský Fiat. Na finalizaci spojení dal Obama oběma automobilkám pouhý měsíc. Pokud se to ale v tomto termínu podaří, dostanou od státu „štědrou odměnu“, která by měla spojení usnadnit a pomoci dalšímu rozvoji koncernu. Dostat by mohly až 60 miliard dolarů.

Spojené státy nechtějí nechat americký automobilový průmysl zaniknout, odvětví se ale musí postavit na nohy bez nekonečného přívalu dolarů z daní. Obama dodal, že odboráři a zaměstnanci z obou koncernů musejí udělat bolestivé ústupky, aby podnikům pomohly k životaschopnosti.


Motivace spotřebitelů k nákupům

Místo, aby naléval peníze přímo do automobilek, chce se americký prezident zaměřit spíše na motivaci spotřebitelů ke koupi nového vozu. Každý Američan, který si letos koupí auto, si ho bude moci odečíst ze spotřební daně. Obama a jeho kabinet doufají, že to jen za letošek zvedne objem nákupů až o 100 tisíc automobilů, což pomůže vyvést americký automobilový průmysl z krize.