Poslanci zhodnotí protikrizový návrh ČSSD, dle dohody půjde do 2. čtení

Praha - Průběh dnešního dění v Poslanecké sněmovně si zástupci koaličních stran a ČSSD vlastně určili již při včerejším společném setkání, díky němuž poslanecké sbory ODS, lidovců a sociálních demokratů nechají projít koaliční i opoziční plán boje proti krizi automaticky do druhého čtení. Teprve poté má podle vyjednávačů obou táborů dojít ke skutečné diskuzi o tom, kterým scénářem se česká ekonomika bude v nejbližších měsících ubírat. Vládní koalice přichází s plánem snížit sociální pojištění zaměstnavatele, proti kterému protestuje ČSSD a na oplátku nabízí komplexní návrh s klíčovými body zvýšení podpory v nezaměstnanosti i zvýšení slevy na daně. Zatímco sociálně demokratickým nástinem se bude sněmovna zabývat již dnes, podle dohody přijde vládní varianta na řadu při mimořádné sněmovní schůzi v pátek.

„Dohodli jsme se na tom, že jak v úterý, tak v pátek budeme postupovat symetricky. To znamená, že vládní koalice nebude zítra navrhovat zamítnutí našich návrhů, které se týkají hospodářské krize, a podpoří zkrácení lhůt u těchto návrhů,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ČSSD a stínový ministr financí Bohuslav Sobotka. Stejně se podle něj v pátek zachová ČSSD.

Socialisté navíc navrhli zavést třicetiprocentní sazbu daně z příjmů pro lidi s průměrným měsíčním platem od 100 000 korun měsíčně, což by do rozpočtu přineslo 1,5 miliardy korun, a zvýšit sazbu příjmové daně pro firmy opětovně na loňských 21 procent, čímž by státní pokladna získala pět miliard korun. Jen v příštích dvou letech by se podle návrhu ČSSD měla také zvýšit sleva na dani za každého poplatníka, a to o 3600 Kč na 28 440 korun ročně. Stát by tím přišel o 12 miliard korun ročně, spočítali socialisté.

Pro penzisty navrhuje ČSSD zavést jednorázový 13. důchod, který by dostali letos v listopadu, a to ve výši 2400 korun pro každého starobního a plně invalidního důchodce a ve výši 1200 korun pro každého částečně invalidního důchodce. Celkových 6,5 miliardy korun chce vyplatit z dividend od ČEZ. O 100 korun by se měl podle socialistů zvýšit měsíční přídavek na dítě, který se nyní pohybuje od 500 do 700 korun podle věku dítěte. ČSSD chce rovněž do konce roku 2011 zvýšit příspěvek na bydlení o 300 korun a pro příští tři roky zpomalit tempo deregulace nájemného.

Očekává se jednání o osudu letiště

ČSSD navrhuje stanovit zákonem, že letiště smí být jen ve vlastnictví českého státu nebo českých firem, v nichž má stát stoprocentní majetkovou účast. K nim patří i nynější akciová společnost Letiště Praha. Podporu by socialisté mohli získat i v řadách vládní KDU-ČSL, avšak přes odpor ministra financí, který označil návrh ČSSD za nesystémový a hloupý. „Je to zasahování moci zákonodárné do moci exekutivní, nicméně vláda musí respektovat i hloupé zákony, když je parlament schválí,“ řekl.

Vláda byla rozhodnuta letiště prodat do konce volebního období, nejlépe ještě letos, výběrové řízení by mohlo být vypsáno teoreticky během července. Kalousek by chtěl za letiště i v době hospodářské krize získat 100 miliard korun. Ministerstvo financí už začalo posuzovat nabídky na výběr poradce, který bude společně se státem dávat dohromady zadávací podmínky pro tendr na prodej letiště.

Letiště Praha Ruzyně
Zdroj: ČT24