Karlovarský porcelán ukončil výrobu kuriózně - miskami pro Obamovy psy

Nová Role/Karlovy Vary - Pece karlovarské porcelánky dnes vyhasly. Se zaměstnáním, ve kterém působili často i 40 let, se muselo rozloučit zhruba 800 lidí. Od zítřka rozšíří řady lidí bez místa. Nezbývá jim nic jiného než čekat, zda nový majitel většiny závodů Karlovarského porcelánu - firma Hengis - obnoví ve svých továrnách výrobu. S prací se zaměstnanci zkrachovalé porcelánky rozloučili ale velmi kuriózně. Poslední zakázkou, kterou vyrobili, byla sada misek pro psy amerického prezidenta Baracka Obamy.

Dvacet misek pro první psy Spojených států vyrobil závod v Nové Roli. Zakázku za zhruba 25 tisíc korun si objednala německá firma. Obamovi je chce předat v průběhu jeho návštěvy v Praze. Původní přání pracovníků porcelánky, aby si prezident misky vyzvedl v jejich továrně osobně, se bohužel nesplní.

„Sada je samozřejmě z porcelánu a všechny ty obtisky, kterými jsou misky zdobené, jsou zase z keramických obtisků,“ poznamenal v rozhovoru pro ČT24 ke kuriózní tečce za výrobou porcelánu v Nové Roli výrobní ředitel Karlovarského porcelánu Jan Štefl. Misky zdobí zlatý nápis „America's first dog“. Splnit překvapivé přání zákazníka firma nechtěla jen tak, ještě před uzavřením smlouvy zakázku konzultovala v kanceláři premiéra Mirka Topolánka (ODS).


Místo Obamy přijedou na návštěvu pracovníci z úřadu práce

Místo toho, aby do porcelánky zavítal sám prezident Spojených států, přijdou již zítra do závodu pracovníci úřadu práce, aby urychlili zaevidování čerstvě propuštěných zaměstnanců. Nikdo neví, zda se život do továrny ještě vrátí. „Nikdo nemá jistotu, že se vrátí, i když bylo slibováno, že podstatnou část lidí by vzali noví zaměstnavatelé zpátky,“ podtrhla předsedkyně odborové organizace v Nové Roli Marcela Dubová.

Karlovarský porcelán byl jedním z mála podniků z majetkově spjatých skupin BCT a Porcela Plus, které doposud fungovaly. Do insolvenčního řízení se dostaly kvůli nedostatku provozního kapitálu loni v září. Většina závodů poté výrobu ukončila kvůli tomu, že jim banky odčerpaly veškerou hotovost z účtů, a firmy tak neměly z čeho nakupovat suroviny ani platit zaměstnance.