Růst tržeb výrobců stavebního materiálu nejspíše brzy skončí

Praha - Ačkoli výrobci stavebního materiálu krizi zatím nepocítili a jejich tržby rostly, nedá se předpokládat, že tento stav vydrží dlouho. Již ve třetím čtvrtletí možná dojde k výrazným propadům, kdy producentům stavebního materiálu vyprší až na sedm měsíců dopředu nasmlouvané zakázky. Na výrobu stavebního materiálu bude mít letos vliv hlavně útlum výstavby komerčních budov a bytů. Loni se ve stavebnictví proinvestovalo bezmála 540 miliard korun. Podobná čísla letos vůbec nikdo neočekává.

Například společnost Holcim v Česku loni zvýšila tržby o pět procent na dvě a půl miliardy korun. Krize se neobává ani letos. Podle předsedy představenstva Rollanda van Wijnena vnímala společnost dopad krize na ekonomiku v druhé polovině roku 2008. V roce 2009 pak očekává stabilizaci situace. Mnohem pravděpodobnější však je, že krize producenty surovin do stavebnictví teprve postihne. Doběhnou jim totiž až na sedm měsíců dopředu nasmlouvané zakázky.

Václav Matyáš, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví:

„Dá se to skutečně očekávat, že ta pravá krize, která se bude týkat našeho oboru, je teprve před námi. Zcela reálně se dá očekávat třetí až čtvrtý kvartál.“

Na výrobu stavebního materiálu bude mít letos vliv hlavně útlum výstavby komerčních budov a bytů. Firmy proto začínají šetřit, kde se dá. K propouštění se ale nechystají. Stavební podniky se zaměřují jednak na úsporu nákladů, tak na hledání nových příležitostí na trhu.

Půl bilionu korun jako loni nejspíše stavebnictvím neproteče

Ve stavebnictví se loni podle odborníků proinvestovalo bezmála pět set čtyřicet miliard korun. Takové číslo už letos nikdo neočekává. Podle Matyáše bude objem investic letošní rok ve srovnání s tím loňským menší o šest až deset procent.

Hůře na tom budou hlavně velké firmy, které nejsou tak flexibilní jako malé. Například společnost Orco zažádala minulý týden o soudní ochranu před věřiteli. Její ztráty se za rok 2008 odhadují na více než dvě a půl miliardy korun.

Stavební stroje
Zdroj: ČT24