Výbuch plynovodu omezil dodávky plynu na Balkán

Moskva - Hlavní ruský plynovod, který vede na Balkán, dnes ráno poškodil výbuch. Došlo k němu na moldavském území v blízkosti města Tiraspol, které je metropolí separatistického regionu Podněstří. Dodávky suroviny na Balkán v důskedku toho klesly o 40 procent na 24 milionů kubických metrů, informovala ukrajinská plynařská společnost Naftogaz. Podle šéfa bulharské plynařské firmy Bulgargaz Dimitara Gogova ale ruský plyn do Bulharska i na Balkán stále proudí v plné výši.

Podle moldavských činitelů, které citovala agentura Itar-Tass přestal plyn na Balkán proudit zhruba v 4:35 středoevropského času. „Mohu potvrdit, že došlo k explozi plynovodu poblíž Tiraspolu,“ řekl k tomu mluvčí moldavské vlády Vitalie Condratchi. Zprávu, že výbuch vyřadil všechny tranzitní plynovody, ale nepotvrdil.

Snížení množství plynu proudícího na Balkán nepotvrdil ani Gogov. „Dodávky do Bulharska nebyly omezeny, nesnížil se ani tlak, ani dodávané množství,“ prohlásil Gogov. Připustil pouze, že surovina do země těče alternativním potrubím.

Naftogaz a Gazprom: K narušení dodávek plynu došlo

Ruský monopolní dodavatel plynu Gazprom a jeho ukrajinský kolega Naftogaz omezení dodávek potvrdily. Zasažen však podle nich byl jen jeden ze tří transitních plynovodů. Omezení dodávek by tak mělo být pouze dočasné. Odpoledne by se měl objem proudící potrubím na Balkán zvednout z 60 procent běžného objemu na 80 až 95 procent. K úplnému zastavení toku plynu do Bulharska, Rumunska a Turecka by rozhodně dojít nemělo.

Co způsobilo výbuch plynovodu?


„Tento incident má přímou spojitost s tím, že plynovod je přes 30 let starý,“ uvedlo ministerstvo vnitra moldavského regionu Podněstří.

„O terorismu nemůže být řeč,“ řekl k nešťastné události mluvčí moldavské vlády Vitalie Condratchi.

Tranzit ruského plynu na Balkán a dále do Evropy se na začátku letošního roku již jednou zastavil. Důvodem byl fakt, že Ukrajina, přes kterou plynovod z Ruska vede, za dodávky neplatila. Na Balkáně se tak řada domácností i škol ocitla bez tepla, kritická byla situace i na Slovensku, které v důsledku nedostatku plynu omezilo dodávky velkoodběratelům.