Sarkozymu se nelíbí závěrečné prohlášení summitu G20

Paříž - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se dnes nechal slyšet, že se mu nelíbí současný návrh závěrečného textu, který má shrnout výstupy summitu skupiny G20 největších světových ekonomik. V rozhlasové stanici Europe 1 řekl, že proti je i Německo. Jednání, která mají reformovat světový finanční systém, startují ve čvrtek v Londýně.

„Žádné pevné dohody nebylo zatím dosaženo,“ řekl dnes francouzský prezident. „Jednání pokračují, projekty jsou na stole. V nynějším stadiu tyto návrhy textů nevyhovují ani Německu, ani Francii,“ dodal Sarkozy, který odpoledne zamíří do Londýna na slavnostní večeři pořádanou pro účastníky G20 britským premiérem Gordonem Brownem.

Podle francouzských médií čeká Sarkozy od schůzky konkrétní výsledky a žádné falešné kompromisy. Nelíbí se mu hlavně postoj některých zemí G20, které projevují méně nadšení k regulaci států, jež nabízejí základnu pro takzvané hedgové fondy. Upozornil, že Spojené státy spolu s Velkou Británií byly doposud k daňovým rájům tolerantní a že souhlasí s nynějšími názory amerického prezidenta Baracka Obamy, že je zapotřebí regulovat světové finance.

Práskne Sarkozy v Londýně dveřmi?

V souvislosti s chystaným summitem už včera francouzská ministryně hospodářství Christine Lagardeová pohrozila, že Sarkozy by mohl ze schůzky dokonce odejít, pokud by nebyl s jejím vývojem spokojen. „Politika prázdné židle by představovala neúspěch summitu,“ podotkl k tomu dnes Sarkozy. Některé francouzské vládní zdroje nicméně v noci na dnešek zpochybnily, že by byl Sarkozy skutečně připraven prásknout na vrcholné schůzce dveřmi.

V dnešním rozhlasovém rozhovoru francouzský prezident dále řekl, že Mezinárodní měnový fond by měl více přispívat na pomoc zemím, které byly v potížích i v době před krizí, kdy světová ekonomika rostla až pětiprocentním tempem. Při nedávné návštěvě afrických zemí, kde zajistil dodávky uranu pro francouzské jaderné elektrárny, totiž Sarkozy slíbil, že bude na summitu hájit jejich zájmy.