ČNB se loni dostala ze ztráty do zisku 29 miliard

Praha - Česká národní banka loni hospodařila se ziskem 29,1 miliardy korun. Ještě o rok dřív přitom skončila ve ztrátě 37,5 miliardy. Za příznivými výsledky centrální banky stojí hlavně neobvykle prudké pohyby měnových kurzů a s tím související správa devizových rezerv. ČNB to uvedla ve své roční zprávě určené pro Poslaneckou sněmovnu. Většinu zisku použije na úhrady ztrát z předchozích let.

Koruna byla v uplynulém roce jako na houpačce. Zatímco v létě trhala rekordy, když se její kurz pohyboval kolem 23 korun za euro, vývoj v posledních měsících roku lze označit za propad do hlubin. Zisk z kurzových rozdílů ČNB proto přesáhnul dvacet miliard korun. Předloni přitom banka v této kapitole tratila 67 miliard.

Čistými výnosy přes 25,5 miliardy přispěla do hospodaření ČNB také správa devizových rezerv. Meziročně je to nárůst o zhruba jednu a čtvrt miliardy korun. Při zohlednění kapitálových zisků z přecenění dluhopisů dosáhla banka nejvyššího výnosu z devizových rezerv za dobu své samostatné existence. Objem devizových rezerv ČNB na konci roku stoupl o 2,8 miliardy eur na 26,2 miliardy.

Kolik bere guvernér? 

Na mzdách a odstupném pro zaměstnance vyplatila ČNB dohromady 822 milionů korun, tedy o 6,3 procenta více než v roce 2007. Čistá mzda guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy loni činila přes 3,7 milionu korun. Viceguvernér Mojmír Hampl si vydělal zhruba 2,8 milionu korun čistého a viceguvernér Miroslav Singer zhruba 2,9 milionu.

Úkolem ČNB jako centrální banky je řídit měnovou politiku země. Na starosti tak má například vydávání bankovek a mincí, řízení peněžního oběhu či dozor nad bankovním sektorem a kapitálovým trhem. Vykonává také devizový dohled a služby pro stát a veřejný sektor. Nezbytné náklady na svoji činnost hradí ze svých výnosů, a není tak výdajovou kapitolou státního rozpočtu.