Výkupní ceny mléka se zvyšují, Madeta znovu nabírá lidi

České Budějovice - Situace na trhu s mlékem na jihu Čech se začíná stabilizovat. Na tom se vzácně shodují dodavatelé i největší český zpracovatel, společnost Madeta. Ta dnes oznámila dokonce i mírný růst výkupních cen a začala přijímat lidi zpátky do výroby. Zemědělcům by se tak teď mléko vylité na protest 12. března hodilo. Za pozitivní zprávou jsou prý česká protikrizová opatření, hlavně vývozní dotace.

Mlékařské a hospodářské družstvo Jih, zahrnující přes 200 producentů, zatím dokonce kvůli oživení zájmu o mléko nepodepsalo dlouhodobou smlouvu na dodávky. Jedná totiž o vyšší ceně. A největší český odběratel, který podle analytiků může do určité míry ovlivňovat domácí trh, skutečně počítá s jejím růstem.

Milan Teplý, generální ředitel společnosti Madeta:

„Ekonomická situace vytváří prostor pro to, aby Madeta nastartovala růst cen.“

Výroba v některých provozech se znovu rozjela naplno. Například pobočka Madety v Prachaticích znovu musela najmout lidi, které dříve propustila a kterým vyplatila odstupné. Potřebuje totiž vyrábět na tři směny.

Pomáhají prý vývozní dotace

Podle Teplého pomáhají česká i evropská protikrizová opatření, hlavně vývozní dotace. Oslovení ekonomové tvrdí, že tak trochu připomínají šrotovné. Peníze daňových poplatníků v tomto případě pomáhají vyvézt problém mimo unii, kde se evropské výrobky prodávají levněji než domácí produkce. Pavel Šťastný, finanční analytik Grand Capital, podotknul, že negativní ovlivňování mimounijních trhů je právě věc, kterou Česká republika před svým vstupem do společenství kritizovala.

Jednání o výkupních cenách a hlavně dlouhodobých smlouvách mezi klíčovým českým odběratelem a dodavateli budou pokračovat v průběhu dubna.

  • Milan Teplý autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/773/77246.jpg
  • Kráva autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/773/77244.jpg