Summit G20 hledá cestu z krize

Londýn - Zástupci dvaceti největších ekonomik světa, takzvané skupiny G20, se dnes sešli na ostře sledovaném summitu. Ten má dát světu odpověď na otázku, jak vyléčit ekonomickou krizi a zejména jak do budoucna zabránit jejímu opakování. Na setkání s předními světovými státníky včera do Londýna odjel i český premiér Mirek Topolánek, pozvánku dostal díky předsednictví Česka Evropské unii.

Vrcholná schůzka má především přinést reformu světového finančního systému. Podle návrhu závěrečného komuniké by se měla posílit pozice Mezinárodního měnového fondu tak, aby byl do budoucna schopen rychleji pomáhat ekonomikám v krizi. V současnosti měnový fond hospodaří s 250 miliardami dolarů, podle Spojených států by měla tato částka narůst na trojnásobek. USA přitom přislíbily poskytnout až 100 miliard. Stejnou částku je ochotno zaplatit i Japonsko. Otázkou je, zda se přidají i další velcí hráči. Čína sdělila, že nepřispěje, dokud nebude mít ve fondu silnější hlasovací pravomoc.

Jednání o posílení role mladých ekonomik, jako jsou Čína nebo Rusko, v rozhodování o světovém hospodářství budou dalším bodem summitu. Větší pravomoci by měli dostat i regulátoři trhu. Přísnější dohled má zabránit opakování finanční krize, která se stala rozbuškou současné celosvětové hospodářské recese. V souvislosti s tím se má pozornost zaměřit na státy nabízející základnu pro hedgeové fondy a daňové ráje.

Hlavní je najít společnou řeč

Členové G20 dávali dlouho dopředu najevo, že summit by měl především vyslat jasný signál o vzájemné ochotě ke spolupráci mezi ekonomickými mocnostmi v období vážné krize. „Mám naprostou důvěru v to, že toto setkání bude odrážet ohromnou shodu o potřebě spolupracovat a společně řešit tyto problémy,“ prohlásil ve středu v Londýně Barack Obama.

Dnešní jednání však rozhodně nebudou jednoduchá, nasvědčují tomu prohlášení některých politiků v předvečer summitu. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se nechal slyšet, že mu nevyhovuje návrh závěrečného prohlášení. Společně s německou kancléřkou Angelou Merkelovou volá po konkrétnějších závěrech schůzky namísto „mdlých kompromisů“. Francouzská ministryně hospodářství Christine Lagardeová dříve dokonce pohrozila, že Sarkozy by mohl ze schůzky odejít, pokud by nebyl s jejím vývojem spokojen.

„NE“ protekcionismu

Bouřlivá debata se očekává také v souvislosti s ožehavou otázkou protekcionismu. Čelní představitelé některých zemí G20 varují, aby se kvůli světové krizi neposilovaly mezinárodní obchodní bariéry. Od posledního summitu skupiny, který se konal v říjnu ve Washingtonu, se ale řada států chová přesně opačně.

Členové G20:

Skupina G20 je ekonomickým fórem, které sdružuje 19 největších národních ekonomik na světě a Evropskou unii. Jejími členy jsou:

USA, Kanada, Velká Británie, Německo, Itálie, Francie, Evropská unie, Mexiko, Argentina, Brazílie, Čína, Indie, Indonésie, Japonsko, Jižní Korea, Rusko, Austrálie, Saúdská Arábie, Jihoafrická republika, Turecko

Podle Světové obchodní organizace dokonce 18 členů z dvacítky zavedlo opatření, kterými obchod omezují. Zatímco Evropa obnovila dotace na vývoz mléka, Spojené státy sklidily ostrou kritiku za kampaň „Buy American“, která měla podpořit spotřebu domácích výrobků na úkor dovozu.

Policie zůstává v pohotovosti

Přestože summit oficiálně začal teprve dnes ráno, většina z jeho účastníků je na místě už od včerejška. Zúčastnili se totiž slavnostní večeře, na kterou je pozval britský premiér a hostitel celé akce Gordon Brown. Už v úterý do Londýna dorazil také host číslo jedna - americký prezident Barack Obama.

Středeční příjezd světových státníků odstartoval rozsáhlé demonstrace v londýnské bankovní čtvrti City. V několikatisícovém davu přitom došlo i na potyčky s policisty. Demonstranti protestovali proti dopadům krize, požadovali jiné globální uspořádání ekonomiky a zdůrazňovali, že kapitalismus selhal. Jejich hněv odnesla okna Royal Bank of Scotland, kterou řada Britů považuje za symbol arogance zkrachovalých bank. Na této protikapitalistické demonstraci ve středu večer zahynul jeden účastník protestu. Vzhledem k tomu, že další demonstrace lze očekávat i dnes, zůstává policie v pohotovosti.

V Londýně se před summitem G20 demonstrovalo proti chudobě, nezaměstnanosti a klimatické změně.
Zdroj: AP/ČTK