Automobily v USA jdou na odbyt hůře a hůře

Washington - O více než 40 procent se v březnu propadl prodej dvou největších amerických automobilek. Celý americký trh nových osobních a lehkých užitkových automobilů ve třetím měsíci roku 2009 dál prudce klesal. Proti únoru se však meziroční tempo propadu podle dosavadních dnešních zpráv jednotlivých autovýrobců poněkud zmírnilo.

Největší americký výrobce General Motors hlásil meziroční propad prodeje osobních a lehkých užitkových vozů o 45 procent na 156 tisíc. Odbyt osobních vozů se snížil o 41 procent a u užitkových aut klesl o 47 procent. Na začátku týdne odstoupil na nátlak prezidenta Baracka Obamy generální ředitel GM Rick Wagoner a vláda firmě pohrozila, že když nepředloží plán restrukturalizace, který by jí vyhovoval, nedá GM státní pomoc a nechá ji zbankrotovat.

Americká dvojka Ford Motor zaznamenala pokles prodeje o 40,9 procenta, což byl lepší výsledek, než se čekalo. V únoru klesl odbyt Fordu o 46 procent a prodej GM se zřítil o 53 procent. Chrysleru, který také potřebuje státní pomoc a vláda mu ji zatím odpírá, se prodej snížil o 39 procent.

V USA klesá odbyt Toyoty i Hondy

Prudký propad na americkém trhu hlásí i přední japonské automobilky. Největšímu japonskému výrobci Toyota se odbyt sesunul o zhruba 37 procent na 133 tisíc a odbyt Hondy klesl o 34 procent.


Automobilové trhy západní Evropy mezitím začaly s pomocí vládních pobídek v čele s takzvaným šrotovným oživovat. Prodej aut ve Francii stoupl v březnu zhruba o osm procent a mírný nárůst zaznamenala rovněž poptávka v Itálii. Pokles prodeje ve Španělsku zpomalil na 39 procent z únorového tempa 49 procent.