S eurem nechce spěchat už ani Paroubek

Praha - Vstup Česka do eurozóny v uplynulých měsících zkomplikovala světová hospodářská krize, jež zemi vzdaluje od splnění Maastrichtských kritérií, která představují nutné podmínky pro přijetí eura. Někteří odborníci dokonce varují, že by uspěchané přípravy na jednotnou měnu mohly současnou hospodářskou situaci Česka ještě zhoršit. Dnes ze své argumentace pro zavedení eura ubral i předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek, když připustil, že jednotná měna není pro Česko prioritou.

I když byli sociální demokraté dlouho pro brzké zavedení eura, Paroubek dnes překvapivě obrátil. „Přijetí eura stojí na druhé koleji. V této chvíli potřebujeme udržet hospodářství v růstu,“ zdůraznil. Dodal k tomu, že pro letošní rok počítá se schodkem veřejných rozpočtů ve výši 150 miliard až 200 miliard korun, což bude představovat 3,9 až 5,2 procenta hrubého domácího produktu země. To Českou republiku výrazně vzdálí od tříprocentního požadavku Maastrichtských kritérií.

Odborníci: Přípravy na euro v době krize by mohly Česku ublížit

„Já si myslím, že dneska ztráta autonomní měnové politiky, která souvisí s přijetím eura, je v době finančních turbulencí natolik výrazný náklad, že dnes nevidím dobrý okamžik proto, abychom urychlovali přijetí eura,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku Jan Skopeček. České republice by podle něj ublížila především přípravná fáze, kdy by měla zafixovanou svou měnu vzhledem k euru, a nemohla tak těžit ani z výhod, které nabízí euro, ani z těch, které skýtá svébytná národní měna.

Že s přijetím eura není třeba spěchat, potvrzuje i guvernér České národní banky Zdeněk Tůma. Za nejpravděpodobnější termín zavedení jednotné evropské měny v Česku považuje období mezi lety 2013 až 2015. Zdůrazňuje ale, že půjde spíše o politické než ekonomické rozhodnutí.

Vývozci: Euro čím dříve, tím lépe

Naopak co nejdříve by chtěli euro zavést exportéři. Fakt, že většina obchodů již nyní probíhá v eurech, je totiž vystavuje kurzovému riziku, proti kterému se kvůli ostrým výkyvům domácí měny jen těžko zajišťují. „Naši podnikatelé nedokáží prakticky říct, co bude dejme tomu za dva roky,“ upozornil ve studiu ČT viceprezident hodpodářské komory Jan Wiesner.

Česká republika sice má národní plán na zavedení jednotné evropské měny, avšak datum v něm chybí. Premiér v demisi Mirek Topolánek (ODS) před pádem své vlády počítal s tím, že by přesný termín mohla jeho vláda stanovit počátkem letošního listopadu.