Slovensko chce bojovat s krizí přes lesy a zateplování domů

Bratislava - Slovenská vláda nabídne finanční pomoc pro státní Lesy SR či peníze na program zateplování budov. Chystá tak další opatření proti dopadům světové hospodářské krize. Kabinet přitom na protikrizová opatření vyčlenil již stovky milionů eur. Podle slovenského premiéra Roberta Fica ale další výdaje nenavýší deficit státního rozpočtu.

Vládní kabinet poskytne peníze na zateplování Státnímu fondu rozvoje bydlení. Ten pak poskytuje dlouhodobé půjčky na tyto účely. Fond má letos k dispozici 26,56 milionu eur a měl by získat dalších 66,39 milionů eur (1,8 miliardy korun). Detaily programu zateplování mají projednat experti Rady pro hospodářskou krizi (RHK) příští týden.

RHK dnes diskutovala i o finanční injekci pro státní Lesy SR, které žádají od státu půjčku 100 milionů eur na překonání následků krize. „Protože jde o strategický podnik, vláda by měla k tomuto požadavku přistoupit kladně,“ naznačil Fico. Poskytnutí peněz ale rada podle něj podmínila vypracováním programu restrukturalizace a revitalizace podniku. Podobnou finanční injekci již přislíbil stát například státnímu železničnímu dopravci.