G20 má tučný balík plánů pro boj s krizí

Londýn - Země skupiny G20 našly na summitu v Londýně společnou řeč. Překvapivě se se jim podařilo překonat řadu neshod a dohodnout se na celém spektru opatření, která by měla vyvést svět z globální hospodářské a finanční krize. Světovou ekonomiku chtějí povzbudit bilionem dolarů, shodly se také na reformě Mezinárodního měnového fondu a na vytvoření Rady pro finanční stabilitu, která by měla hodnotit rizika světové ekonomiky a zabránit opakování podobných krizí v budoucnu. Povzbudit chtějí lídři největších zemí světa také mezinárodní obchod, pomoci by k tomu mělo obnovení jednání tzv. katarského kola Světové obchodní organizace.

Ekonom David Marek:


„Jde o jeden z prvních silných závěrů schůzky G20, který je důležitý zejména pro rozvíjející se ekonomiky.“

Jedním z nosných bodů jednání byla diskuse o navýšení prostředků Mezinárodního měnového fondu. Nakonec se představitelé G20 dohodli, že do světové ekonomiky nalijí další bilion dolarů. Z toho 500 miliard bude směřovat právě do Mezinárodního měnového fondu, který by tak měl mít k dispozici trojnásobek svého dosavadního kapitálu. Dalších 250 miliard USD poputuje do programu zvláštních práv čerpání (Special Drawing Rights), ze kterého MMF poskytuje půjčky potřebným. Stejnou částku G20 vyčlenila na podporu světového obchodu.

Dodatečné finance ale fond nedostane jen tak. „Hlavy států a vlád zemí G20 se rozhodly hluboce reformovat Mezinárodní měnový fond, což zatím nebylo nikdy uděláno od brettonwoodských dohod v roce 1945,“ zdůraznil ve svém projevu francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Mandát fondu má být díky reformě reprezentativnější a má vést k větší zodpovědnosti. Více slyšet má být také hlas vynořujících se ekonomik.

Regulace finančního systému - priorita G20

Důležitým krokem v boji se světovou krizí je také kvalitní regulace a dohled nad světovým systémem. „Chceme vytvořit Radu pro finanční stabilitu, která by měla hlídat rizika a která by spolupracovala s MMF a která by dokázala zahájit včasné varování,“ představil další z bodů, na němž se představitelé G20 shodli, britský premiér Gordon Brown. Vzniknout by navíc měla i kolegia dozorčích orgánů, která by bděla nad bankovním sektorem.

Kvalitní regulace je pro řešení současné krize a pro prevenci dalších velmi důležitá, to přiznal i Sarkozy. „Finanční sektor vykazoval závažné nedostatky a nedostaky byly také v oblasti regulace, což stálo u zrodu krize,“ upozornil francouzský prezident. Kromě lepšího dozoru si však nyní finanční trh žádá také vyčištění bank od špatných aktiv tak, aby začaly opět půjčovat domácnostem i firmám.

Čas bankovního tajemství vypršel

Zatočit chce G20 i s daňovými ráji. V boji proti nim by měla pomoci pestrá paleta sankcí. Do zemí, které budou na listině daňových rájů, například nebudou moci investovat mezinárodní organizace. „Čas bankovního tajemství vypršel. Toto podepsalo dvacet zemí kolem stolu,“ podtrhl Sarkozy.

Podobně razantně chce G20 zatočit i s hedgeovými fondy. Počítá s tím, že by měly být pod větším dohledem, podléhat by měly také mnohem tvrdším pravidlům, než tomu bylo doposud.

Znovu roztočíme katarské jednání WTO

Překvapením dnešního summitu se stalo usnesení, podle kterého se mají nejvyspělejší země světa sdružené ve skupině G8 na příští schůzce pokusit znovu nastartovat zamrzlá jednání tzv. katarského kola jednání Světové obchodní organizace, které má posílit liberalizaci mezinárodního obchodu.

Proti katarskému kolu jednání se dlouho stavěly Spojené státy. Předseda Evropské komise José Manuel Barroso, francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová však nakonec společnou snahou docílili toho, že americký prezident Barack Obama k obnovení jednání svolil.

Země G20 se již před summitem snažily dělat pro povzbuzení světového hospodářství maximum. Od posledního setkání ve Washingtonu napumpovaly podle Browna do světového hospodářství již pět trilionů dolarů, které by měly pomoci vytvořit milion pracovních míst. „Je to fiskální expanze, která nemá obdoby,“ konstatoval Brown. Spolu s kroky přijatými dnešním summitem by měla tato injekce nejen povzbudit světové hospodářství, ale také pomoci vytvořit spravedlivější a otevřenější společnost.

Gordon Brown o výsledku summitu:

  • Britský premiér Gordon Brown autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/776/77519.jpg
  • Francouzský prezident Nicolas Sarkozy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/776/77507.jpg
  • Německá kancléřka Angela Merkelová s americkým prezidentem Barackem Obamou na summitu G20. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/775/77457.jpg