Soud pustil bankéře Meinla na rekordní kauci

Vídeň - Rakouský soud rozhodl o propuštění bankéře Julia Meinla V. na kauci rekordních sto milionů eur. Předsedu dozorčí rady rakouské Meinl Bank zadržela policie ve středu večer. Čelí podezření z podvodu na investorech v souvislosti s utajovaným zpětným odkupem akcií dceřiné realitní firmy Meinl European Land z roku 2007, je podezřelý ze zpronevěry.

„Soudce nařídil jeho (Meinlovo) propuštění,“ řekl stručně mluvčí soudu Christian Gneist. Meinl, který má britskou národnost, bude muset v souladu s podmínkami kauce odevzdat pas a pravidelně se hlásit soudu. Ten tak chce zabránit jeho případnému odjezdu z Rakouska.

Meinl Bank začala vyšetřovat tamní prokuratura a úřad pro finanční dohled FMA po anonymní stížnosti ze září 2007, která se týkala Meinl European Land.

V roce 2007 má i celá aféra svůj počátek. Akcie Meinl Land tehdy ztratily dvě třetiny své hodnoty. Firma tehdy informovala o utajených a akcionáři neschválených odkupech svých akcií. Tyto odkupy po měsíce uměle podporovaly cenu akcií firmy v době, kdy Meinl Bank oficiálně akcie Meinl Land prodávala investorům. Akcionáři nyní tvrdí, že Meinl Land, Meinl Bank a správce fondu Meinl Success investory dezinformovaly. Meinl Bank to popírá a říká, že žádná pravidla neporušila.

Založení Meinl Land spadá do počátku tohoto desetiletí a do roku 2007 sbírala od drobných akcionářů miliardy eur na investice do nemovitostí ve střední a východní Evropě. Loni tuto firmu koupila izraelská investiční společnost Gazit Globe a přejmenovala ji na Atrium European Real Estate.