Armáda nezaměstnaných v USA je největší od roku 1983

Washington - V březnu zrušili zaměstnavatelé ve Spojených státech zhruba 663 tisíc pracovních míst. Míra nezaměstnanosti tak vyskočila na 8,5 procenta, a dostala se tak na nejhorší úroveň od konce roku 1983. A zlepšení se země, která byla řadu let pověstná nízkou nezaměstnaností blízkou přirozené míře, jen tak nedočká. Podle prognózy OECD ji letos čeká více než desetiprocentní nezaměstnanost.

„Trh práce ve Spojených státech se v současné době nachází v kritické situaci, již čtvrtý měsíc v řadě ubylo v ekonomice více jak 650 tisíc pracovních míst,“ upozornil analytik společnosti Fio Josef Novotný. Americké ministerstvo práce navíc dnes revidovalo lednová data. Ekonomika USA podle nich přišla v prvním měsíci letošního roku dokonce o 741 tisíc pracovních míst, což představuje největší propad od října 1949.

Hospodářství Spojených států vstoupilo do 16. měsíce recese. Od prosince 2007, kdy pokles ekonomiky začal, přišly Spojené státy o 5,1 milionu pracovních příležitostí. Dvě třetiny z toho se vytratily za posledních pět měsíců. Další propouštění mají Spojené státy ještě před sebou, ubývat bude míst ve finančním sektoru i v průmyslu.

Spojené státy zažívají nebývalý nárůst nezaměstnanosti.
Zdroj: ČT24