Spojením tří keramiček vznikne tuzemská jednička

Brno - Společnost Seeif CR, vlastník Moravských keramických závodů, v březnu dokončila akvizici dalších dvou výrobců žáruvzdorných keramických materiálů, vítkovického Keravitu a kadaňského Reframa. Sloučením těchto tří firem do jedné skupiny vzniká tuzemská jednička v oblasti produkce šamotových a keramických hmot, které jsou určeny především pro slévárenské provozy.

Řízením celé skupiny byl pověřen předseda představenstva Moravských keramických závodů Milan Čvanda. Ten nevyloučil, že si probíhající hospodářská krize vyžádá v obou podnicích určitá úsporná opatření.

Milan Čvanda, předseda představenstva Moravských keramických závodů:

„Naším cílem je především stabilizace obou nových subjektů a jejich podpora při zajištění odbytu.“

Společnost Keravit sídlící v Ostravě-Vítkovicích byla založena již v roce 1831, a patří tak k nejstarším slezským výrobcům žáruvzdorných keramických materiálů. V současnosti zaměstnává ve svých provozech okolo 300 zaměstnanců. Roční obrat dosahuje necelých 400 milionů korun. Firma Reframo má rovněž více než stoletou tradici. Zaměstnává přes 130 osob, roční obrat dosahuje téměř 100 milionů.

Moravské keramické závody v Rájci-Jestřebí byly založeny v roce 1905 Františkem Hugo Salmem. Dnes je součástí společnosti také provoz ve Svitavách a těžební závod v Dolní Lhotě u Blanska. Společnost má okolo 300 zaměstnanců.